Podsetimo, eksplozija se dogodila prekjuče, 19. juna, oko 18 časova. Dete je preminulo na licu mesta, dve žene su teže povređene, muškarac je lakše povređen. Svi su državljani Češke, javlja hrvatski Indeks. 

Zadarska policija sprovela je juče popodne kriminalističko istraživanje protiv 46-godišnjaka iz Češke, oca dečaka, zbog sumnje da je počinio krivično delo „Teška krivična dela protiv opšte sigurnosti“ Krivičnog zakona u vezi krivičnog dela „Dovođenje u opasnost života i imovine opšte opasnom radnjom ili sredstvom“ iz Krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Sa dečakom ušao na vojni poligon, dozvolio mu da uzme eksplozivnu napravu

Sumnjiči se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska u sredu, 19. juna 2024. godine u poslepodnevnim satima u društvu svoje porodice i prijatelja došao na šire kninsko područje gde se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku te, lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posledice, s detetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni lično stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu, zaustavili su vozilo pored županijskog puta, kada je dete iz vozila izvadilo eksplozivnu napravu koja se u jednom trenutku aktivirala. Od posledica eksplozije dete je od zadobijenih povreda preminulo na licu mesta, dok su dve žene zadobile teže, a jedan muškarac lakše, piše Indeks.

Svi tragovi idu u Zagreb na veštačenje

Policijski službenici izvršili su uviđaj na području Bilišana, na mestu eksplozije. Policajci su izvršili i drugi deo uviđaja na navedenom području Knina. Kako bi se utvrdila vrsta eksplozivne naprave i način aktiviranja, svi tragovi pronađeni na licu mesta su izuzeti i biće prosleđeni Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Nakon kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka je podneta krivična prijava Opštinskom državnom odvetništvu u Zadru, te je u zakonskom roku predat odelu za pritvor PU zadarske.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: