Током бесплатних прегледа коже у петак и суботу на Косову и Метохији откривени су ретки меланоми на табанима, који су карактеристични за јапанско становништво, открила је проф. др Даница Тиодоровић, председник Удружења дерматовенеролога Србије.

Група дерматовенеролога овог Удружења, прегледе је обављала у петак у КБЦ Косовска Митровица и у Дому здравља Звечан, а у суботу у Дому здравља Грачаница.

Прегледали су укупно 298 грађана, открили 4 меланома, 8 сквамоцелуларних карцинома, 4 безоцелуларна карцинома и велики број атипичних младежа.

- У петак и суботу дијагностикован је по један меланом на табану, што спада у ретке карциноме. То су изузетно ретки меланоми на специјалним локацијама, карактеристични за јапанско становништво - рекла је проф. др Даница Тиодоровић.

Овај редак меланом откривен је код жене од 39 година, и мушкарца од 79.

Проф. др Даница Тиодоровић каже да су сви ови прегледи показали да грађани треба да прегледају своју кожу, и дланове и табане.

Прегледе су и овог викенда бесплатно обављали поред проф. др Даница Тиодоровић, која је и покренула ову хуману викенд мисију, доцент др Бранислава Гајић, др Зорана Латиновић и др Андрија Јовић.

Одазив је као и претходних викенда када је овај тим Удружења дерматовенеролога Србије, под покровитељством Министарства здравља и подршку РТС, био најпре у Дому здравља у Темерину, где су за два дана открили код 11 грађана меланом, а само за прва 4 сата прегледа у петак чак 6.

Затим су прошлог викенда били у Фочи.

Тада су, како је рекла проф. др Даница Тиодоровић, председник Удружења дерматовенеролога Србије, које је и организовало ове прегледе под покровитељством Министарства здравља, прегледали су 145 грађана, и код чак 26 нашли промене, међу њима и меланом и безоцелуларни карцином.

Они ће наставити све до половине септембра са овом хуманом акцијом.

- Дерматолози који раде прегледе су експерти из дермоскопије, и добровољно су се пријавили да бесплатно раде ове прегледе, и ово што ми радимо је заиста изузетно, и надам се да ћемо на овај начин мотивисати и лекаре других специјалности - каже проф. др Даница Тиодоровић.

Следећа адреса им је Топола.

Распоред прегледа

16. август 2024. - Топола
24. август 2024. - Минићево (Књажевац)
31. август 2024. - Соко Бања
7. септембар 2024. - Дреновац (Шабац)
14. септембар 2024. - Сента

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: