У Дечјој болници у Новом Саду, односно Институту за здравствену заштите деце и омладине Војводине, оперисано је дете узраста девет месеци због туморске промене на левој надбубрежној жлезди, која је случајно откривена на ултразвучном прегледу.

Тумори надбубрежне жлезде дешавају се у педијатријској популацији. Најчешће се ради о неуробластомима, али ти тумори могу бити и другог порекла.

- Након комплетирања дијагностике код тог детета постављена је индикација за оперативним лечењем. Начињен је адекватан и прецизан план да се операција изврши лапароскопски, због мање трауме ткива, прецизније визуелизације структура и оперативног рада, бржег опоравка пацијента, а самим тим и краћег задржавања у болници и сигурно много бољег козметског ефекта. Операција је извршена успешно, а пацијент се добро опоравља - кажу у Дечјој болници.

Уигран тим лекара

Важно је напоменути да је за успешан исход ових врста операција потребан уигран тим искусних хирурга, анестезиолога, анестетичара и инструментарки. У Институту су се и раније радиле ове врсте операција лапароскопски, а овог пута хируршки тим су чинили млади хирург др Величко Трајковић и др Милан Јовановић са Клинике за ендкорину хирургију УКЦС у Београду.

- Сарадња између две установе проистекла је из потребе стручног усавршавања др Величка Трајковића који је као специјалиста дечје хирургије на ужој специјализацији из ендокрине хирургије на Клиници за ендокрину хирургију УКЦС у Београду. Стручно усавршавање нашег лекара и сарадња са еминетним хирурзима из ове установе ће сигурно допринети да резултати лечења наших пацијената буду још бољи - наводе у Дечјој болници.

Лапароскопија постала стандард

У дечјој болници напомињу да се лапароскопске операције раде од 2003. године. Током првих година рађене су лапароскопске операције слепог црева, жучне кесице, одстрањења слезине.

- Данас се лапароскопија примењује свакодневно, а више од 85 одсто операција слепог црева, што је најчешћа патологија, обавља се овај начин. Узраст пацијента, као и комплексност природе болести нису више ограничавајући фактор. Наши резултати се могу поредити са резултатима најеминентнијих центара у Европи - истичу у Дечјој болници и додају како је захваљујући Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за здравство претходних година обезбеђена опрема која омогућује да раде ове операције на безбедан начин.

(Дневник)

БОНУС ВИДЕО: