U Dečjoj bolnici u Novom Sadu, odnosno Institutu za zdravstvenu zaštite dece i omladine Vojvodine, operisano je dete uzrasta devet meseci zbog tumorske promene na levoj nadbubrežnoj žlezdi, koja je slučajno otkrivena na ultrazvučnom pregledu.

Tumori nadbubrežne žlezde dešavaju se u pedijatrijskoj populaciji. Najčešće se radi o neuroblastomima, ali ti tumori mogu biti i drugog porekla.

- Nakon kompletiranja dijagnostike kod tog deteta postavljena je indikacija za operativnim lečenjem. Načinjen je adekvatan i precizan plan da se operacija izvrši laparoskopski, zbog manje traume tkiva, preciznije vizuelizacije struktura i operativnog rada, bržeg oporavka pacijenta, a samim tim i kraćeg zadržavanja u bolnici i sigurno mnogo boljeg kozmetskog efekta. Operacija je izvršena uspešno, a pacijent se dobro oporavlja - kažu u Dečjoj bolnici.

Uigran tim lekara

Važno je napomenuti da je za uspešan ishod ovih vrsta operacija potreban uigran tim iskusnih hirurga, anesteziologa, anestetičara i instrumentarki. U Institutu su se i ranije radile ove vrste operacija laparoskopski, a ovog puta hirurški tim su činili mladi hirurg dr Veličko Trajković i dr Milan Jovanović sa Klinike za endkorinu hirurgiju UKCS u Beogradu.

- Saradnja između dve ustanove proistekla je iz potrebe stručnog usavršavanja dr Velička Trajkovića koji je kao specijalista dečje hirurgije na užoj specijalizaciji iz endokrine hirurgije na Klinici za endokrinu hirurgiju UKCS u Beogradu. Stručno usavršavanje našeg lekara i saradnja sa eminetnim hirurzima iz ove ustanove će sigurno doprineti da rezultati lečenja naših pacijenata budu još bolji - navode u Dečjoj bolnici.

Laparoskopija postala standard

U dečjoj bolnici napominju da se laparoskopske operacije rade od 2003. godine. Tokom prvih godina rađene su laparoskopske operacije slepog creva, žučne kesice, odstranjenja slezine.

- Danas se laparoskopija primenjuje svakodnevno, a više od 85 odsto operacija slepog creva, što je najčešća patologija, obavlja se ovaj način. Uzrast pacijenta, kao i kompleksnost prirode bolesti nisu više ograničavajući faktor. Naši rezultati se mogu porediti sa rezultatima najeminentnijih centara u Evropi - ističu u Dečjoj bolnici i dodaju kako je zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo prethodnih godina obezbeđena oprema koja omogućuje da rade ove operacije na bezbedan način.

(Dnevnik)

BONUS VIDEO: