Расхладите тело

Да бисте заспали, температура вашег тела мора да се спусти. Тело регулише температуру путем ширења крвних судова у кожи. На тај начин ослобађа се топлота, нарочито у одређеним тачкама: у глави, рукама и стопалима. Као резултат тога, температура тела опада. Како се то може поспешити у тропским ноћима?

– Истуширајте се пре одласка у кревет

Нека туширање буде за нијансу хладнијом водом него иначе. Тако ће се тело охладити довољно да можете да заспите. Никако се немојте туширати превише хладном водом јер после тело мора да ради да би се поново загрејало.

– Расхладите врат

То ће погодовати и остатку вашег тела. Можете јастучницу оставити у замрзивачу неко време. Или обмотајте јастучницом нешто хладно.

– Спавајте са откривеним стопалима или са мокрим чарапама

Ако су вам стопала изван ћебета или покривача, топлота може да напусти ваше тело кроз стопала. Мокре чарапе понекад могу да помогну у томе.

Фото: Shutterstock

 

– Спавајте сами

Ако спавате са неким у истом кевету, производићете више топлоте и више ћете се знојити.

– Нека ваш покривач буде од памука

Танки летњи покривач направљен од природних материјала као што је памук јесте најбоља опција. Памук апсорбује зној и пропушта ваздух. Никако не треба бирати синтетичке материјале.

– Да ли је добра опција да спавате без одеће?

Што је топлије напољу, потребно је мање одеће у кревету, делује логично. Међутим, да ли је? Ако спавате голи и ваше тело се хлади ноћу, можете се прехладити. Одећа омогућава да се зној не лепи за ваше тело.

Расхладите собу

Не расхлађујте само тело, и околина мора да буде довољно расхлађена да бисте заспали. Према речима стручњака, идеална температура за спавање је између 16 и 19 степени. Како то да постигнете током лета? 

– Уложите у клима-уређај

Све више домова незамисливо је без клима-уређаја. У летњим месецима продаја тих уређаја скаче. Наравно, потребан је опрез јер клима-уређаји могу изазвати проблеме са дисајним путевима, троше струју и могу бити прилично скупи. 

– Отварајте и затварајте прозоре у правим тренуцима

Делује логично да отварате прозоре током дана. Ипак, много је боље и ефикасније да држите све прозоре затворене са навученим завесама. На тај начин топлота остаје напољу. Када увече температура опадне, онда можете све отворити. Трик је у томе да прозоре отворите када напољу буде хладније него унутра.

Фото: Профимедиа

 

 

– Вентилатор користите опрезно

Некада вентилатори могу деловати као прави спас у одређеном тренутку, али не дозволите да буду уперени у ваше лице. Уперите вентилатор у правцу врата или неког отвора како би топао ваздух могао да изађе из просторије. Или га ставите близу отвореног прозора да би могао да удувава хладнији ваздух.

– Направите ваш систем за расхлађивање

Поставите вентилатор у спаваћу собу током ноћи и испред њега ставите посуду. У посуду ставите пластичну боцу са замрзнутом водом и укључите вентилатор. Посуда ће спречити да се вода проспе по поду.

– Искључите електричне уређаје

Једноставан разлог за то је што уређаји производе топлоту. А вама је потребно расхлађивање.

– Спавајте у приземљу (или напољу)

Топао ваздух се подиже. Ако спавате на нижем спрату, биће вам свежије и лакше ћете заспати. Није лоша идеја и да преноћите напољу, у шатору или под звездама. Можда ће вам у том случају бити потребна маска за очи. 

Генерални савети за спавање

– Уносите доста течности, опрезно са алкохолом и кафом

За лепши сан вам могу помоћи хладна пића, као што је вода, али и топла пића, као чај. Таква пића поспешују знојење током кога се хладите. Алкохол повећава температуру вашег тела. Као и кофеин, због тога кафа није баш најбоља идеја.

– Избегавајте (пре)врућу купку

Врућа вода ће додатно загрејати ваше тело, а вама је циљ да се расхладите.

– Не претерујте с вежбама пре спавања

Тренинг није лош ако желите да заспите, али тренинг током јутра или дана. Вежбање у касним часовима само повећава температуру тела. 

– Природне пилуле за спавање и биљке

Размислите о производима на бази камилице, лимуна, лаванде, валеријане...