Ипак, када је компанија задужена за отпадне воде анкетирала људе са питањем "У чему је разлика?", дошли су до резултата да људи заправо нису знали о чему се ради. Више од половине људи је само претпостављало каква је намена мањем дугмету.

Веровали или не, уколико не примењујете основно правило, имаћете двоструко већу потрошњу. Звучи безначајно, али ако водокотлић користи дуже испирање, ствара се већа потрошња воде.

- Постоји толико различитих врста WC-а, да није изненађење да људи не знају које дугме притиснути - рекао је Ендрју Такер, менаџер компаније Thames Water".

- За велико испирање обично је потребно шест литара воде, док за мало испирање само пола тога. Зато је важно да сви знамо шта је шта, како бисмо количину воде коју користимо свели на минимум. Свака кап коју испоручимо долази из река, потока и подземних водоносника који помажу у одржавању здравих нивоа у воденим путевима, а узимање превише воде може имати штетан утицај на њих. Вода једноставно није бесконачан ресурс како многи људи претпостављају да јесте - рекао је и открио да један водокотлић троши око 400 литара воде дневно.

Фото: Shutterstock

 

- Кад имате водокотлић који цури, вода само капље у посуду тако да често остане непримећена, али може да потроши огромне количине воде. Када посећујемо домове купаца како бисмо их подржали у смањењу потрошње воде, то је најчешћи проблем на који налазимо, али га је, срећом, најлакше решити. Модерни WC-и на дугмиће су најгори за цурење и ми смо у преговорима с произвођачима како бисмо видели како да учинимо да не цуре - рекао је.

Дакле, према новим истраживањима, тоалети са двоструким испирањем троше више воде него обични водокотлићи. Сврха ова два тастера је да смање потрошњу воде, па тако можете да користите мање или више воде, зависно од тога колико вам треба.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Србија данас)