Акилина је још као веома мала била потпуно упућена у хришћански живот.  У десетој години је имала толико благодати Светога Духа, да је другима проповедала Христа.

Током Диоклецијановог гоњења неко је одве Акилину царском намеснику Волусијану, звероподобном човеку. Волусијан је прво наредио да је шибају и муче најстрашнијим мукама. До последњег часа Акилина је слободно и јавно проповедала Христа.

Намесник, мислећи да је Акилина мртва, наредио је да изнесу ван града и баце на ђубриште. Но ноћу јој се јавио анђео Божји и рекао јој: "Устани, буди здрава!" Акилина је устала потпуно здрава и отишла у град.

Према предању градска капија сама се пред њом отвоила, и она дође и уђе, као дух у двор намесника који је наредио да је убију.  Намесник је био обузет видевши живу девојчицу, за коју је мислио да је мртва.

Сутрадан по његовој наредби џелати изведу Акилину, да је посече мачем. Пред посечење девица се на коленима помоли Богу и предаде дух свој.

Имала је 12 година када је страдала 293. године.

Molitva svetoj mučenici Akilini

"Ovčica Tvoja Isuse, Akilina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše." Amin