Овај празник означава рођендан хришћанске цркве и слави се 50 дана након Васкрса, познат и као Педесетница.

После Христовог вазнесења, ученици су остали у Јерусалиму, често се окупљајући у једној соби на Сиону, молећи се заједно Богу и очекујући обећаног Утешитеља, Светог Духа, који долази од Оца.

На Педесетницу, место Јуде Искариотског међу дванаесторицом попуњено је Матијом. Сви апостоли су били заједно када је хука испунила кућу, а огњени језици су се спустили на сваког од њих. Излазећи на кров куће, они су проговорили и проповедали народу на језицима које до тада нису знали, а које су разумели сви окупљени, укључујући и иноверце. На тај дан, три хиљаде људи је поверовало у проповед апостола и крстило се.

Фото: Shutterstock

 

Као што су Јевреји и апостоли на Педесетницу украсавали своје куће грањем, цвећем и травом, подсећајући се времена када су са Мојсијем лутали пустињом после ропства и живели у колибама од грања и лишћа, тако и данас православне цркве украшавају своје просторе цвећем и травом од којих се праве венце.

Народна веровања

Обичаји на други дан Духова се разликују у различитим крајевима Србије, али постоје неки заједнички елементи. На пример, нипошто се не обављају тежи послови у кући, нити се користи игла, јер се такво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца, као и незаинтересованошћу за њихове речи. Наши стари су веровали да ће кућа у којој се жене оглуше о ове обичаје тешко напредовати.

У Западној Србији је обичај да се на овај дан укућани сете преминулих током године и приреде симболичну трпезу како би заштитили дом од злих сила. Такође је уобичајено да се на гробу умрлог служи храна (панахида) за душу покојника.

БОНУС ВИДЕО: