Наши преци су веровали у Световида пре него што су прихватили хришћанство. Нека се сматрало да је Видовдан празник када се боље види, и када се отварају очи, јер се у народним предањима Световид повезује са лечењем очних болести.

Видовдан је такође важан празник у српској православној цркви, посебно због Косовског боја који се одиграо на тај дан 1389. године. Овај догађај је утицао на развој косовског мита и постао је саставни део српске народне свести.

Фото: принтскрин јутјуб/ Srbija Global

 

 

Један од вековима старих ритуала који се изводи уочи Видовдана је повезан са видовом травом. Верује се да видова трава девојкама може донети сан о будућем супругу. Удате жене такође треба да користе видову траву како би испробале трик.

Осим тога, постоје и веровања да ће младе неудате девојке упознати будућег мужа ако стављају видову траву, парче хлеба и мало соли под јастук пре спавања. Постоји и обичај да се на Видовдан устаје пре зоре и гледа према Сунцу изговарајући молитву за добар вид.

Умивање водом видовком уочи зоре такође је део традиције, јер се верује да има исцелитељске моћи. Обичаји везани за Видовдан укључују и посматрање временских услова тог дана.

Ако је ведро, одећу треба изнети напоље да се проветри и напуни позитивном енергијом. Ако је облачно, верује се да прекрштавање облака може донети благотворну кишу за усеве.

На Видовдан се избегавају игре и певање као знак поштовања према мртвима.

Осим тога, постоји обичај да се на Видовдан једу зрело воће, док се у неким крајевима износе кесе са новцем како би се проверило колико је свако постигао током претходне године.