Јелена Ђоковић често говори о томе како васпитава наследнике, а једном приликом је открила и како реагује на њихове свађе.

Фото: АТА имагес

 

- Треба казати, рецимо, видим да сте се играли оне игре и сестра сматра да је сад на њу ред за играчку, а брат каже да је на њега ред. Ставите се у њихове ципелице, деца треба да виде да сте дошли као неутрална особа. Они ће наравно негирати све, али онда опет инсистирајте да се не зову погрдним именима, да не кажу једном другом – ти си лажов, грубијан… Дакле, треба да постоје јасна правила у кући. Код мене је увек у кући договор. У ситуацијама кад се препиру кажем : "Хајмо сад тајм-аут, да свако каже шта жели". Ћерка, пошто је млађа, често неће да каже. Онда дам Стефану да каже шта он жели, па онда опет инсистирам да и Тара каже своје да бисмо дошли до решења, у супротном ћемо све по Стефановом - објашњавала је Јелена, па наставила:

- Тако је подстичем да и она каже шта жели. И убрзо они забораве око чега су се свађали. У свему је важно не заузимати страну, већ посредовати, помоћи деци да реше проблем причом.

Прича "Дијамант"

- Ова прича каже да је на крају једног села човек дотрчао до испосника тражећи му дијамант. Он је, наиме, сањао господа који му је поручио да потражи свеца који ће га учинити богатим. Испосник му је дао велики дијамант, на запрепашћење човека што му га тако олако даје. Сутрадан је човек поново дошао до испосника. Питао се колико ли је богат испосник кад му је олако дао дијамант. Зато му га је вратио у замену за богатство које га чини тако дарежљивим. Тако је човек постао мудрачев ученик.

- Ова прича ми је важна јер сматрам да увек треба да имамо у виду шта је нама као родитељима битно, кад нам се деца свађају, кад смо у улози неког ко има моћ, кад улазимо у собу док се деца отимају око нечега. Захваљујући искуству, ми већ знамо ко је крив, ко је слабији, ко препреденији, али ова прича мене води у правцу да погледам шта нам је битно - драги камен или мудрост. Ако ћемо децу водити ка материјалном, наводићемо их ка том дијаманту. Али најбоље је да се изместимо и да изаберемо мудрост. Да им у тим ситуацијама будемо посредници, да их подстакнемо да се не отимају, да не доказују ко је крив, а ко у праву - говорила је супруга најбољег тенисера света.

Фото: Профимедиа

 

- Треба да им помогнемо да сами корачају тако што ћемо их у свим приликама учити да се изразе на прави начин и да увек буду дарежљиви, као и тај испосник ком није битно колики је дијамант, већ вредности попут емпатије и дарежљивости. Сваки родитељ жели да се деца добро слажу, али од свађе је гора равнодушност и зато је важно да из те приче понесемо идеју колико је битно да родитељ буде посредник. А то је тешко јер родитељи нису ни свесни да се често ставе уз слабије дете, млађе, осетљивије… Дакле, не треба етикетирати, већ само посредовати.

- Најопаснија питања у сукобу су: "Ко је у праву?" и "Ко је први почео?", а то родитељи често желе да одреде, мада не би требало. Можемо да изаберемо на шта ћемо се фокусирати – на дијамант или врлине као испосник. Рецимо, кад се деца свађају око играчке, треба да их подучимо да могу да деле, да чекају на свој ред. Ми децу треба да научимо како да изразе своје емоције, а да не нападају неког другог - рекла је Јелена тада на Вебинару о родитељству, преноси задовољна.рс.

Блиц