Међу ухапшенима су три припадника Службе за обезбеђење и докторка Службе за здравствену заштиту у Казнено-поправном заводу.

Јордан Антонић, бивши командир страже у Окружном затвору у Београду, објашњава:

- Злостављање и пребијање затвореника су озбиљан проблем у затворима. Служба обезбеђења има дужност да редовно обилази ћелије и реагује на сумњиве активности. У овом случају, јасно је да су чувари пропустили да примете и пријаве злостављање старијег затвореника. Они су требали одмах да региструју то и да узму изјаве од оштећеног и оних који су нанели тешке телесне повреде. Тако би обезбедили себи да не би одговарали кривично. Међутим, они то нису урадили, што је довело до трагичног исхода.

Како је могуће да скоро месец дана нико од чувара није имао никакве информације о злостављању које се дешавало у ћелији?

- То је грешка службе обезбеђења. Ја, на пример, када сам радио, обилазио бих просторије и одмах примећивао повреде, узимао изјаве и прослеђивао надлежнима. Овђе је очигледно било немарности и пропуста - објаснио је Антонић.

- Дисциплински поступак је најмања брига за чуваре у поређењу са кривичним поступком који се тренутно води против њих. Прво треба да се утврди где је направљен пропуст – да ли су чувари пренели информације, али даље није било реакције. Морамо да прођемо кроз све то да бисмо видели где је запело и ко је крив - рекао је Милан Поповић, адвокат.

Фото: Shutterstock

 

Максим Класановић, бивши затвореник на Тајланду, даје свој увид:

- Уопште ме не чуди овакав догађај. На Тајланду, затвореници често злостављају слабије, а чувари не интервенишу. Такође, код нас су банде владале у затвору, чувари су нас препуштали нашој судбини. Често је било немогуће пријавити злостављање јер би то било виђено као кукавичлук међу затвореницима - рекао је Класановић и додао:

- Услови у затворима су тешки, и ако си слаб, увек постоје психопате које ће те злостављати. На Тајланду сам видео затворенике који су умирали јер чувари нису реаговали на време. Верујем да би требало да затвореници у Србији имају поверење да могу пријавити злостављање, али очигледно то није случај.

Антонић истиче да је проблем у затворима јер су, како каже, претрпани.

- Проблем је што су затвори претрпани, па се не гледа по кривичном делу или старосној доби затвореника. Имамо случајеве где је 74-годишњи човек стављен у ћелију са тројицом младих затвореника. То је већ грешка у старту. Просторије су мале, а затвореници су препуштени сами себи. Чувари долазе на смену, раде својих 8 сати и иду кући. Њих не интересује да ли се затвореници туку или шта раде - рекао је.

Забрањено преузимање дела или читавог текста и/или фото/видеа, без навођења и линковања извора и аутора, а у складу са одредбама WМГ услова коришћења и Законом о јавном информисању и медијима.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: