Жељко Обрадовић, најтрофејнији тренер Европе, освојио је чак девет титула првака Евролиге, са репрезентацијом је био и првак Европе и света и сребрни на Олимпијским играма и када се осврне за собом, много је више лепих успомена.

Као и увек, тих лепих сећања не би било да није било и оних тешких и нормалних и у животу и у спортској каријери. Један такав детаљ "Жоц" је посебно запамтио у лето 1999, када је одвео екипу на Евробаскет после кратких припрема и разарања земље НАТО бомбардовањем, а тамо опет дошао надомак финала и борбе за злато.

СР Југославија тада је стала у полуфиналу против Италије (62:71), а Обрадовићу је толико тешко пао тај пораз да је отишао у свлачионицу и заплакао.

Фото: Профимедиа

 

 

- Памтим ту утакмицу против Италије. Имали смо пре тога фантастичне резултате од 1996. и финала са Дрим тимом, 1997. постали смо прваци Европе, 1998. постали прваци света иако смо отишли прежаљени. Те 1999. су лопте биле у рукама Дивца и Бодироге, фантастичних играча који су промашили неке зицере. То сам доживео тако да сам побегао у собу и плакао сам. И покојни економ Иван из Савеза ме је видео и замолио сам му да то не дели ни са ким. То могу сада да кажем и било ми је заиста тешка ситуација. Било је тешких тренутака - рекао је Обрадовић у интерјвуу за "Н1".

Обрадовић је највеће успехе на клупи репрезентације остварио у периоду од 1996, када је први пут водио екипу самостално на Олимпијским играма у Атини, до наведене 1999. Ипак, један свој тим увек истиче као најбољи који је водио. И данас у неколико секунди издиктира имена свих играча које је водио у Атланту и са којима се скоро пола сата потпуно равноправно борио са другим Димом тимом у финалу.

- Многи су ме питали, али та репрезентација 1996. године из Атланте је најбољи тим који сам икад тренирао. Ту су били у првој петорци Саша Ђорђевић, Даниловић, Паспаљ, Савић и Дивац. А на клупи су били Саша Обрадовић, Лончар, Мића Берић, Бодирога, Жељко Ребрача, Дејан Томашевић и Топић. То је 12 играча и најбољи тим који сам икад тренирао за 35 година тренерског посла.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- После тога су почели млађи да долазе у репрезентацију. Можете да замислите да сам плакао што сам био трећи, а онда су долазиле ствари које ти помогну да стекнеш искуство и то ти помогне да у неким ситуацијама боље реагујеш. Било је тешких тренутака, али и лепих, када бих сад враћао колико сам финала играо и освојио трофеја, то заиста не знам. Али то је испричана прича и гледаш испред себе, а ако на тај начин не размишљаш, онда си у великом проблему - додао је Обрадовић.

Он је подсетио на једну изјаву Јаниса Адетокумба о Мајклу Џордану, успеху и неуспеху и у њој је видео одличну поенту.

- Најбољи играч свих времена у кошарци је Мајкл Џордан, који је играо 15 година у НБА лиги, а шест година је био првак. То онда значи да је девет пута био тотално неуспешан? Увек може да се гледа различитим очима. У Евролиги је само један тим првак, ове године Панатинаикос, а други нису направили добар резултат? Није то баш тако.

БОНУС ВИДЕО: