Милутин Поповић Захар магистар и докторант међународног права, композитор, аранжер, виолиниста, поета и сликар, творац је једне он најчувенијих, најпопуларнијих и најомиљенијих песама међу Србима. “Видовдан” је чувена патриотска песма коју је М. П. Захар написао 1989. као једну од десет за издање РТС-а, поводом 600 година Косовске битке. На компилацији је било десет песама и десеторо извођача.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

– Наш народ је усвојио ову песму и пева је у свим приликама. Неки чак кажу да је “Видовдан” наша друга химна - изјавила је једном приликом за “Новости” Гордана Гоца Лазаревић која је деведесетих отпевала ову песму. Од тада песма “Видовдан” постала је синоним за њено име.

Песма је убрзо постала култна како на простору Косова и Метохије тако и на осталим територијама где живе Срби.

У свом сведочењу Захар је открио како је антологијска песма настала и ко му је био извор испирације и велика помоћ.

Фото: дј.голл

 

 

- Позвао ме је директор ПГП и рекао ми да га је замолио секретар Патријаршије да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи десет песама о Косову. Избор је пао на мене. То је најбоље што сам урадио у животу. У кратком времену сам имао ту инспирацију. Пола дана сам осећао страшну грозницу, нисам знао како се зовем. Од беса сам сео на под и одједном у ћошку видео лик патријарха Павла, који тада још није био патријарх - сведочио је Захар раније за "Телеграф" и наставио:

Фото: Н.Фифић

 

 

- Он је био један старац који је сам себи правио опанке и звали су га живи светац. Лично га нисам познавао. Као да ми је послао поруку преко неке силе божанске. Ја сам за пет минута написао и мелодију и све строфе. За пет минута, а у мени је то врило месец дана.

БОНУС ВИДЕО: