Војни аналитичар Владе Радуловић у разговору за Курир истакао је да је реч о самострелу "редбацк хори-зоне".

- У питању је самострел који може да се купи у слободној продаји и то за релативно мале паре, његова цена је око 65 - 70 евра. Реч је о самострелу који, када се тетива активира и кад се отпусти стрелица, она се креће брзином око 70 метара у секунди - поручио је Радуловић. Он је истакао да су стрелице алуминијумске.

- Он има два степена безбедности, односно осигурања, што значи да не може да дође до активирања без да онај ко врши дејство заиста није спреман и решен да отупсти тетиву и да изврши дејство - истиче војни аналитичар и додаје:

- Конкретно овај модел, што се може видети и на фотографији, поседује две пикатини шине, он у основи долази са механичким нишанима, међутим, постоји могућност да се због те две додатне шине са горње и доње шине може монтирати тактичка опрема.

Радуловић каже и да се вероватно лице које је извршило напад на припадника Жандармерије неко време упознавало са овим типом самострела.

- Вероватно је пре неког времена купио оружје у слободној продаји, вероватно се неко време привикавао на њега и онда га користио - поручио је он.

Иначе, да би се купио самострел у Србији потребно је само да купац буде пунолетан и да приликом куповине покаже личну карту, испричали су за Курир у једној продавници оружја.

- Постоје две категорије самострела - Ц категорија чија је снага изнад 100 либри и Д категорија чија је снага испод 95 либри. За куповину је потребна само лична карта, наравно лице мора бити пунолетно. Самострел се највише користи за стреличарство, односно за гађење у мету. Код нас је лов луковима самострелима забрањен - навели су у једној продавници.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: