Природне газиране минералне воде имају стабилан минерални састав и садрже више отопљених минералних твари од осталих вода. У зависности од садржаја натријума, хлорида, калцијума, јода, калијума и других елемената, дефинисан је њихов укус и бројна лековита својства на организам.

Препоручују се код физичких активности, појачаног знојења, те код већ изражене дехидратације организма.

Газирана вода је изврстан освежавајући напитак који хидрира тело, али има и друге повољне здравствене учинке: помаже у смањењу прекомерне телесне тежине, олакшава пражњење столице, побољшава функцију бубрега, регулацију телесне температуре, концентрацију и подстиче расположење.

ПХ газиране воде је 3-4, што значи да је благо кисела.

Међутим, испијање киселог напитка попут газиране воде не чини ваше тело киселијим, већ га алкализује.

Хормон глади грелин и хормон ситости лептин делују на рецепторе у грлу и стомаку стварајући осећај мањег или већег апетита. Газирана вода делује на повећање лептина и повећава осећај ситости. Зато чаша или две газиране воде уз оброк смањује апетит и корисна је за све врсте дијета.

Газирана вода стимулише исте нервне рецепторе као сенф, стварајући пријатан осећај заливања у устима који активира наше рефлексе гутања. Зато чаша или две газиране воде може да ублажи последице упале грла.

Дијететичари на чувеној Мејо клиници, Џенифер Нелсон и Катерина Зератски, као и Џенифер МекДанијел, стручњак за исхрану спортиста, истичу да је газирана вода повољна за наше здравље.

Ипак, препорука многих стручњака је да велике количине киселе воде не би требало да пијемо после јаке физичке активности и тренинга.

Посебан опрез треба да имају особе које су склоне гасовима у цревима и надимању и добро је да је избегавају, пише б92.

БОНУС ВИДЕО