- У Јавном тужилаштву за организовани криминал данас је саслушан И. Д, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело терористичко удруживање из чл 393 а, став 1 у вези чланова 391. 391а и 391б став 1 КЗ кривичног дела које се доводи у везу са нападом и повређивањем припадника Жандармерије МУП РС полицијским службеником на дужности, сада оштећеним М. Ј. који је 29. јуна 2024. године обезбеђивао Амбасаду Државе Израел, а кога је напао сада покојни М. Ж. - пише у саопштењу тужилаштва.

У саопштењу пише да је Деспотовић искористио своје право да се брани ћутањем.

Тужилаштво је предложило да се осумњиченом одреди притвор.

Деспотовић је ове године у априлу осуђен на казну затвора од три године због подстицања на извршење кривичних дела.

- Окривљени Деспотовић Игор осуђен је на казну затвора у трајњу од три године, у коју му је урачунато време проведено у притвору, као и време проведено на мери забране напуштања стана уз примену електронског надзора - образложено је раније ове године.

Деспотовић је, што се наводи и у оптужници која је подигнута против њега, у стању урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма.

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа админстрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који велича организацију Исламска држава - наводи се у оптужници.

Деспотовић је хапшен и у акцији БИА 2017. године када је спремао терористички напад и објављивао поруке подршке Исламској држави, али и писао упуства за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин"!

Деспотовић је већ осуђиван због сличног дела и то 2018. године због сумње да је планирао напад камионом у центру Београда. Радикални исламиста Деспотовић, тада је у акцији БИА ухапшен 2017. године када се спремао да камионом по узору на терористички чин у Барселони гази људе по центру Београда.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: