Снимање играног филма "Ђенерал" о команданту војске Краљевине Југославије генералу Драгољубу Михаиловићу полако се приводи крају.

Према речима главног сценаристе и режисера филма Милослава Самарџића прошле године снимљена су 94 минута филма, а ускоро почиње снимање и преосталих 60 минута.

- Књига снимања је завршена. Све је договорено, сваки човек, свако место... Само се чека септембар, да то све почне. Онда следи монтажа, специјални ефекти, колор корекција, дизајн звука, компоновање музике... План је да се филм нађе у биоскопима у октобру 2025. године. После тога на ред долази телевизија, током 2026. године. Филм снимамо из два дела, зато што није било средстава да се сними одједном - рекао је за "Курир" главни сценариста и режисер филма "Ђенерал" Милослав Самарџић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Pogledi

 

 

Филм ”Ђенерал” снима се према истинитим догађајима. У првом плану је највећа офанзива четника против сила Осовине, у јесен 1943. године, што је уједно била највећа антиосовинска акција између Источног и Западног фронта у Другом светском рату у Европи. Истовремено, новопридошли шеф савезничких војних мисија при Врховној команди Југословенске војске, британски генерал Чарлс Даглас Армстронг, следећи наређења из своје команде у Каиру, у критичним тренуцима почиње да поставља невојничке захтеве генералу Дражи Михаиловићу. И тада настаје заплет филма... Сучељавања два генерала, представника једне велике силе и једне релативно мале земље, откривају узроке исхода рата у Краљевини Југославији.

Генерал Армстронг је искусан британски колонијални официр, познат по строгости и крутости, који је послат да ”дисциплинује” генерала Михаиловића. Црпи снагу из свести да је представник највеће империје у историји света. Идеал му је извршење задатка по сваку цену. Али, када генерал Михаиловић поступа по договореном плану, а генерал Армстронг почиње да добија наредбе мимо тог плана, па и мимо логике, он се нађе на непознатом терену. По први пут Армстронг осећа да га је империја издала и шаље низ протеста Команди за Средоземље у Каиру.

Фото: А. Станковић

 

 

Генерал Михаиловић не зна за те протесте, које Армстронг шаље са своје радио станице, већ у британском генералу види особу која немилосрдно поставља ултиматуме. Ако удовољи његовим захтевима, губи рат, ако не удовољи, опет губи. Излаз из немогуће ситуације он тражи у историјским искуствима, а снагу му дају претходници на командним положајима, попут војводе Радомира Путника, који је био његов омиљени учитељ. Кључне речи и размишљања историјских личности, Срба, Британаца и Немаца, које се користе у филму наведени су према оригиналним документима из Војног архива у Београду, Архива Хуверовог института у Калифорнији и Бундес архива у Фрајбургу.

Сцене за филм "Ђенерал" снимане су у Србији и Републици Српској. Посебно ће бити аутентичне сцене снимања битке за Вишеград која се одиграла 5. октобра 1943. године, када су припадници Југословенске војске ослободили тај град од хрватских усташа и Немаца. Поред Вишеграда, сцене су снимане у Ужицу, на планини Рудник, Гледићким планинама, Овчар бањи, травнатом аеродрому у Давидовцу код Параћина.

Ко глуми чича Дражу?

Главну улогу у филму, лик генерала Драгољуба Михаиловића тумачи познати српски глумац Никола Ракочевић. Улоге официра Врховне команде Југословенске војске играју Владимир Јоцовић (потпуковник Мирко Лалатовић), Милош Крстовић (потпуковник Лука Балетић), Петар Лукић (мајор Живојин Марковић) и Миломир Ракић (мајор Захарије Остојић). Чланове британске војне мисије тумаче: Стеван Мрђеновић (Чарлс Армстронг), Лука Миљковић (Вилијам Бејли), Никола Васиљевић (Бил Хадсон), Никола Поповић (Арчи Џек) и Давид Пилиповић (наредник Џонсон).

Никола Ракочевић рођен је у Крагујевцу 27. јуна 1983. године. Прву филмску улогу остварио је филму "Добро позната ствар", док своје запаженије улоге остварује у филмовима "Шејтанов ратник" и "Шишање".

Фото: АТА имагес

 

 

Досад је играо у завидном броју филмова и серија, а неки од њих су "Синовци", "Живот и смрт порно банде", "Војна академија", "Фолк", "Кругови", "Сјене" (тумачио лик Гаврила Принципа), "Бранио сам Младу Босну", "Јутро ће променити све", "Отац", "Кости", "Хероји Халијарда", "Време смрти"...

Живи и ради у Београду. Од 2012. године је стални члан ансамбла Југословенског драмског позоришта (ЈДП) у коме је одиграо на десетине великих улога, за које је освојио и врло значајне награде.

FOTO:ATA images

 

 

Премда је дуго на домаћој јавној сцени, о глумчевом приватном животу се врло мало зна. Ретко у интервјуима говори о личним стварима, него се углавном одазива на позиве да говори о свом послу. Ожењен је и има двоје деце.

БОНУС ВИДЕО: