Тамо се одиграва највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота, у историји светског ваздухопловства позната као операција Халијард. Никола Ракочевић у серији као и у филму "Херији Халијарда", тумачи лик Мирка који се придружује четницима.

Кроз шест епизода гледаоци ће пратити до сада неиспричану причу о херојству и безнађу, пријатељству, жртвовању и племенитости, љубави и доброти, трагедији једног времена.

Мирко, чији лик тумачи Ракочевић, је средњи син Косте (Жарко Лаушевић) и Душанке (Нела Михаиловић), својеглав и плаховит, али и добродушан. У браку је са Милицом, са којом има две ћерке, а и треће дете је на путу. Упркос идеолошким супротностима, осећа велику љубав према свом брату Сретену, за кога је спреман да да и живот.

- Стално је на терену, што би рекли, али кажем, јако му је важна породица и негде цела идеја зашто се тиме бави јесте да та породица једног дана добије нешто, што он замишља да би требало да буде добро за њих - открива Ракочевић.

Међу браћом ипак, постоји идеолошко неслагање.

- То је наша идеолошка подела између партизана и четника. Колико се сећам из историје, тј. овако више из неких других уџбеника, мислим да је било још више фракција него само партизани и четници, али остала је та главна подела. И ту су се негде, што се тиче бар Србије и српског народа, људи поделили на два табора, и некако је то тако остало до дан, данас - испричао је глумац и додао:

- Ни када се рат завршио и настала Социјалистичка Федеративна Република Југославија, то се није разрешило на прави начин и ето, ми дан-данас 50, 60, 70 година касније, имамо потребу да правимо филмове и серије на ту тему.

Окосница читаве приче јесте однос три брата из породице Јовић.

FOTO:ATA images

 

 

- Ту није само сукоб између Сретена и Мирка. Сретен је иначе у партизанима. Наравно, српска породица, један мора да оде у партизане, један оде у четнике. Али негде мислим да је срж заправо лик Жарка Лаушевића, и то што је он урадио у тој серији, а то је отац који негде разуме једну и другу страну, јер су то његови синови, и жели да им објасни да та идеологија за коју се они залажу и заправо не само залажу, него и гину за њу, није најважнија ствар на свету, и покушава да спаси трећег најмлађег сина Илију, да му не дозволи да упадне у ту причу и поделе - испричао је Ракочевић.

Главне улоге у серији "Ваздушни мост" играју Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Нина Нешковић, Теодора Драгићевић, Чубрило Чупић, Бранислав Лечић, Воја Брајовић, Небојша Дугалић, Љиљана Благојевић, Небојша Љубишић, Недељко Бајић, Александар Стојковић, Ненад Хераковић, Јово Максић, Слободан Нинковић, Вања Ејдус, Радош Бајић и многи други.

Фото: Инстаграм/heroji.halijarda

 

 

Поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу пројекта чине и страни глумци са енглеског говорног подручја: Стивен Мур, Скот Александер Јанг, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке, Кевин Кларк...

Редитељ и сценариста је Радош Бајић, директор фотографије Предраг Јочић, а косценаристи Душан Ковачевић и Страхиња Маџаревић. Серија је настала у продукцији Телекома Србија, у копродукцији са РТС-а и Телекома Србија и извршној продукцији "Цонтраст сусдиос".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: