Иако је познавање више језика не тако ретка појава међу тенисерима услед њиховог "номадског" стила живота, такмичења широм света и сарадње са стручњацима разних националности, Новак Ђоковић слови за вансеријског полиглоту на турнеји.

Чуле су се неке речи и на једном од тренинга на немачком, које нису за јавност, али тек толико да се покаже да влада и њим.

После победе над Витом Копривом на старту Вимблдона (6:1, 6:2, 6:2), Ђоковић је објаснио одакле потиче посвећеност ка учењу језика.

- Волео сам да учим језике још од малих ногу, јер тенис представља спорт који захтева константно путовање и сталну посвећеност. Чак и у јуниорским годинама се игра много турнира у различитим деловима света. Ми из Србије нисмо имали много прилике да играмо турнире који су на жељеном нивоу у тим јуниорским категоријама у нашем региону па смо морали да путујемо широм Европе, Америке, Блиског истока... Онда си приморан да научиш барем енглески, а који сам имао у школи. Имао сам и немачки, и тако само створио неку језичку основу. Онда сам и живео у периоду између 12. и 16. године код Никија Пилића у Немачкој и ту пропричао немачки - уводи нас у ову причу Новак.

ФОТО: Профимедиа

 

 

- Енглески је универзално најзаступљенији и најкоришћенији језик, али ту је и италијански који се често користи кроз сарадњу са људима који су тениски тренери, кондициони тренери, менаџери из Италије. У једном тренутку сам био окружен Италијанима и увек ми се допадао тај језик. Имам тенденцију да учим језике и мислим да што више језика знаш – толико више вредиш и више поштовања указујеш и добијаш од људи који долазе из те земље или регије у којој се прича тај језик - наставља он.

- Када човек направи тај напор и потруди се да научи бар неколико фраза на језику земље које посећује то представља један исказ поштовања и уважавање културе и традиције. Ја сам одрастао уз тај приступ, тако сам васпитан и увек сам имао жељу и вољу да учим језике. Упознавање са другим језицима се природно дешавало јер се налазите у свлачионици окружени са много језика и нормално је очекивати да неко жели са тобом да мало поразговара на том језику или да ти помогне. Али, језици се данас брзо уче јер имамо вештачку интелигенцију, програме на интернету и много онлајн курсева – и потребно је да се човек само одлучи за то и створи време за учење – ако то заиста жели, а не да тражи изговор за супротно - објашњава он.

Фото: АТА имагес

 

 

Који би био следећи језик који би Новак волео да научи?

- Волео бих да научим руски језик и надам се да ће ми доћи мало брже с обзиром на словенске корене између нашег и њиховог језика. То ми је велика жеља. Када је реч о кинеском и осталим језицима далеког истока – и то бих волео, али је можда сад то нереално јер су то језици који захтевају мало више времена и више посвећености том циљу - закључује Ђоковић.

БОНУС ВИДЕО: