Новак Ђоковић открио је све детаље операције коју је имао пре неколико недеља. Објаснио је да се након сагласности лекара, који су се ујединили, одлучио за артроскопску интервенцију која се обавља на специфичан начин. Зашто је Новак Ђоковић пристао на ову интервенцију, како се изводи и како изгледа опоравак?

Пре свега, повреда медијалног менискуса може да буде узрокована силом увртања и кидања колена, на пример током спорта, пада или несреће. Симптоми кидања менискуса укључују бол на медијалној страни колена, оток, блокаду покрета и осећај пуцања у колену. Оштећење менискуса може да се дијагностикује на основу клиничког прегледа, ултразвука и магнетне резонанце.

Како се врши артроскопска интервенција?

Артроскопско шивање медијалног менискуса једна је од метода лечења оштећења менискуса, која подразумева шивање поцепаних делова менискуса специјалним шавовима и имплантатима. Ова процедура има за циљ очување што већег дела менискуса и његових функција у коленском зглобу. Шивање мениска препоручује се у случају свежих повреда, када је менискус добро васкуларизован и има добре шансе за зарастање. Међутим, стара оштећења такође могу успешно да се лече шивањем. На тај начин може да се спречи развој дегенеративних промена у колену.

Шивање медијалног менискуса врши се артроскопијом, минимално инвазивном процедуром која подразумева увођење камере и инструмената у коленски зглоб кроз мале резове на кожи дуге неколико милиметара. Поступак траје око сат времена и изводи се под општом или локалном анестезијом.

Постоје различите технике шивања менискуса које се разликују по начину уметања и постављања шавова. Избор технике зависи од врсте, локације и величине кидања менискуса. Уклањање менискуса, односно менискектомија, крајња је опција и треба је обавити само у веома изузетним случајевима када шивање није могуће, имајући у виду да уклањање менискуса може да убрза развој остеоартритиса, хроничне дегенеративне болести зглобова.

Опоравак након артроскопскг шивања медијалног менискуса

Након шивања медијалног менискуса, пацијент се обично отпушта кући дан након операције. Требало би да избегава оптерећење на оперисаном колену неколико недеља и придржава се препорука лекара и физиотерапеута. Конци имају за циљ да држе менискус заједно и омогуће му да зарасте, али не могу да издрже тежину, тако да прерано оптерећење може да доведе до неуспешног лечења.

Рехабилитација након поправке менискуса је веома важна и има за циљ да поврати пун обим покрета, снагу и стабилност колена. Опоравак обично траје од 3 до 6 месеци и обухвата моторичке, проприоцептивне и функционалне вежбе. Физиотерапија почиње неколико дана након процедуре и не треба је одлагати.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: