Никола Тесла је имао бизарне навике које су и дан данас чудне многима. Међутим, најчуднија је његова опседнутост бројевима 3, 6 и 9.

Многи усу покушавали да дођу до одговора на питање због чега опсесија баш овим бројевима. Ова три броја имала су посебан духовни и математички значај за њега.

Теслин проналазак мотора наизменичне струје (АЦ) и електричног система 1887. године био је револуционарни пробој који је омогуц́ио вец́у ефикасност преноса електричне енергије него икада раније. Године 1893. демонстрирао је први од својих полифазних система наизменичне струје на Светском сајму, показујуц́и његов потенцијал за напајање куц́а и предузец́а.

Ови догађаји су означили не само кључни тренутак за електричну енергију, вец́ и за самог Николу Теслу — можда је у овом тренутку почела да се обликује његова фасцинација бројевима 3, 6 и 9. Иако не можемо знати шта је инспирисало његову опсесију овим бројевима, јасно је да су они играли важну улогу у његовом животу и истраживању.

Занимљиво је да је Тесла често користио вишеструке напоне од 9 волти када је изводио експерименте — број 9 је можда био индикација резонанције или хармоније; нешто за шта је Тесла веровао да је неопходно за разумевање кретања енергије. Такође је често комбиновао бројеве 3 и 6 заједно када је спроводио експерименте - комбинација за коју се сматра да представља материју (3) која се сусрец́е са духом (6).

Објашњење три броја

Опсесија Николе Тесле бројевима 3, 6 и 9 је дугогодишња. Током свог живота користио је ове бројеве да представи различите концепте у свом раду. На пример, користио их је да симболизује три компоненте система: улаз, обраду и излаз; шест корака неопходних за завршетак било ког пројекта: планирање, организовање, попуњавање особља, вођење, контрола и прац́ење; и девет планета у нашем соларном систему.

Теслино интересовање за математику навело га је да истражује математичке једначине везане за пренос енергије као што су резонанција, хармоници и модулација фреквенције. Он је теоретисао да ако се може разумети корелација између ових једначина, онда би оне могле да контролишу или реплицирају одређене енергије или фреквенције које би могле имати примену у многим индустријама, од комуникационих система до медицинских технологија.

Поред свог математичког значаја, Тесла је са овим бројевима повезао и духовни значај. Веровао је да када се правилно искористе, имају потенцијал исцељења и за људе и за машине због своје способности да управљају енергијом на импресиван начин. Разумевањем како ова енергија функционише на квантном нивоу Тесла је мислио да је могуц́е да људи искористе њену моц́ на духовном нивоу, као и научно.

Без обзира на то шта је за њега лично или професионално значила фасцинација Николе Тесле бројевима 3, 6 и 9, јасно је да су они играли важну улогу у његовом истраживању и наслеђу кроз историју – толико да и данас настављамо да истражујемо њихов значај кроз научно експериментисање.

Спекулације о томе зашто је Тесла био толико опседнут са ова три броја

Никола Тесла је наизглед био опседнут бројевима 3, 6 и 9, а постоји много могуц́их објашњења зашто су га толико привукли. За почетак, ови бројеви су можда за њега имали духовни значај. У нумерологији, која је древни облик прорицања заснованог на моц́и бројева, 3, 6 и 9 представљају духовни раст. Поред тога, у кинеској филозофији, 3 је повезано са енергијом, док 6 представља хармонију, а 9 симболизује интелектуалну снагу. Ова комбинација атрибута могла би да објасни зашто је Тесла био толико одан бројевима.

Такође је могуц́е да су ови бројеви за њега имали емоционални значај. На пример, Тесла је можда себе видео у броју 3 – рођен је током грмљавине 10. јула 1856. (1 + 8 + 5 + 6 = 20; 2 + 0 = 2; 2 + 0 = 2), симболизујуц́и амбицију и креативност – док је 6 представљало очев напоран рад (радио је као свештеник), а 9 је представљало домишљатост његове мајке (измислила је куц́не апарате).

Алтернативно, ова три броја су једноставно могла бити повезана са његовим математичким уверењима – веровао је да би разумевање корелације између математичких једначина у вези са преносом енергије могло да револуционише технологију – или су можда били повезани са златним пресеком који се често користи у инспирисаним природом, дизајни као што су спирале и таласи.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО