Прича Бахие Али Сулејман, која је заслужено добила титулу "мајка године", најбоље показује вредност једне мајке и жене.

Ова храбра жена се, четири године маскирала у мушкарца, запошљавала на тешким, многи би рекли искључиво мушким пословима и притом је продала свој бубрег како би вратила дугове, прехранила породицу и помогла свом тешко оболелом супругу.

Египатско друштво је остало без речи када се 2017. године, у телевизијској емисији "90 минута" емитовала њена више него потресна животна прича.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

У разговору са новинаром, Сулејман је објаснила како је "мајчинску жртву" подигла на потпуно нови срцепарајући ниво, бацајући светло на незамисливе мере којима људи прибегавају само да би спојили крај с крајем усред сиромаштва које угрожава живот.

Заменивши свог незапосленог супруга, који пати од инвалидитета, ова мајка (32) троје деце ошишала је косу, обукла мушку одећу и преузела типично мушке послове.

Нови идентитет

Она је пуне четири године живела као Бакар.

- Прво сам почела да радим у грађевинарству носећи абају и вео, а људи ми нису нимало попуштали - објаснила је она.

Прерушена у мушкарца, Бахиа је радила на градилишту у граду Бени Суеф. Такође је возила тук-тук после смене како би додатно зарадила, пре него што јој је возило – кључни извор прихода – запленила полиција због недостатка важеће дозволе.

Продаја бубрега као једино решење

Бахија није успела да обезбеди 3.000 ЕГП (168 долара) које мора да плати за новчане казне да би преузела своје возило.

- Кад видим жене да су лепо и женствено обучене, боли ме - одговорила је када ју је водитељ упитао да ли јој недостаје да живи као жена.

Али то није све чега је морала да се одрекне. Када су породични дугови почели да се гомилају, она је одлучила да прода један бубрег за 25.000 ЕГП (1.401 долар) како би избегла затвор.

- Од када сам продала бубрег, била сам веома уморна и једва да стојим на ногама - рекла је она.

Док њена породица наставља да се дави у дуговима и бори се да преживи, власти су одлучиле да се умешају.

Гувернер Бени Суефа саопштио је да ће обезбедити "сва средства за пристојан живот" за Бахију, обећавајући да ће званичници посетити породицу и обратити пажњу на тешке околности у којима њени чланови живе.

Није прва Египћанка присиљена да освоји мушки свет

Године 2015. појавиле су се вести да је Сиса Абу Дао, која је тада имала 65 година, више од четрдесет година живела као мушкарац како би издржавала своју породицу.

Абу Дао је обријала главу, носила широке мушке хаљине и прихватила се послова као што су прављење цигле, жетва пшенице и глачање ципела.

- Када жена препусти своју женственост, то је тешко - рекла је она.

- Али урадила бих све за своју ћерку. То је био једини начин да се заради. Шта сам друго могла да урадим? Не знам да читам ни пишем, породица ме није послала у школу, тако да је ово био једини начин - испричала је Абу Дао својевремено.

Објаснила је да јој је усвајање мушког идентитета макар омогућило да игра улоге које се сматрају недозвољеним за жене и да избегне претњу од силног сексуалног узнемиравања.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: