Молитва је разговор с Богом, често истичу православни свештеници, подсећајући колико је важно свакодневно се молити Господу посебно у тешким временима у којима живимо. Како је испричао један свештеник, једног дана је у његову цркву дошао младић с молбом да му помогне. Целог живота су га пратиле несреће и није знао више шта да ради.

Фото: Shutterstock

 

 

Младић је био сломљен и није знао шта да ради. Међутим, свештеник није имао одмах времена, па му је рекао да дође сутрадан, а да ће се он целу ноћ молити за њега. Младић се захвалио и отишао, а сутрадан је поново дошао у цркву.

– Сине, седи да ти кажем. Незгоде су део живота, али ти си био спасен захваљујући молитви. Када ти се први пут десила незгода и када си изгубио пријатеља, спасле су те мајчине молитве. Ти си из те незгоде изашао жив. Када сте упали у реку, када си се давио и борио за ваздух, преживео си јер су те спасле бакине молитве. Сећаш се, твоја бака је цео живот провела у молитви и вери – рекао је свештеник.

Након што се спасао из реке, несреће су наставиле да прате младог човека.

– Сећаш се кад су страдала твоја два пријатеља јер су заборавили увече да угасе шпорет. Тргао си се из сна јер си схватио да се нешто лоше дешава. Горела је завеса у кухињи, а пожар се ширио. За то што си ти преживео захвали се мирном оцу који је човек од вере – додао је свештеник, док су младићу текле сузе низ лице.

 

Фото: Н.Фифић

 

 

Како је објаснио збуњеном младићу, све несреће које су га пратиле у животу указивале су на животни пут којим треба да иде.
– Бог ти је рекао све што треба да знаш. Треба да се молиш сваког дана и да чиниш добра дела. Молитва је наш спас и молитва ће нас приближити Богу, а када смо уз Бога немамо чега да се плашимо – закључио је свештеник.

О овоме је на свој начин говорио и најомиљенији српски патријарх Павле. Његове речи и данас су живе у народу. Једна од његових најчешћих порука је гласила: „Ако је Бог с тобом чега се бојиш, а ако није, чему се надаш?“. Толико мудрости у само једној реченици о којој би требало сви да размислимо.

БОНУС ВИДЕО: