Иако је јавност боље упознала Кира Стармера кроз низ емотивних ТВ и новинских чланака, много мање се зна о госпођи Стармер, јер се држи даље од јавности.

Оно што се зна јесте да ради у јавној здравственој служби, да медији једва успевају да је фотографишу, као и да се није превише бавила политичком каријером свог супруга. Редак изузетак био је када се придружила свом мужу на бини на годишњој конференцији странке 2023. године, обукавши црвену хаљину у лабуристичким бојама.

​Рођена је као Викторија Александер у Лондону, а она се толико труди да се не експонира да није познато је ли дошла на свет 1973. или 1974. Њен отац Бернард био је економиста рођен у јеврејској породици која је на Острво стигла током Другог светског рата, а њена мајка Барбара била је Енглескиња, лекарка и прешла је у јудаизам због удаје. Поред Викторије, породица је добила и ћерку Џудит.

Одрасла је у северном делу Лондона, недалеко од места где тренутно живи са породицом. Похађала је Ченинг школу пре него што је уписала студије права и социологије на Универзитету у Кардифу. Још током студентских дана укључила се у студентску политику, поставши председница студентске уније 1994. године.

Фото: Танјуг/АП

 

У интервјуу за студентске новине, рекла је да је њен главни приоритет кампања против смањења студентских стипендија.

Госпођа Стармер је радила као адвокатица када се упознала са својим будућим супругом док је он радио као адвокат у адвокатској канцеларији Даути Стрит почетком 2000-их, пре него што је постао директор јавних тужилаца.

Откако се удала, Викторија ради за британску Националну здравствену службу (НХС), у области здравља на раду, а медији пишу да планира да настави да се бави својим послом иако је њен муж постао премијер, преноси Глоси.

Фото: Танјуг/АП

 

Инцидент пре упознавања

Описујући њихов први сусрет Кир је у разговору са Пирс Морганом рекао: "Био сам у судници и цео процес је зависио од тога да ли су документи тачни. Питао сам колеге ко је заправо саставио те документе, рекли су да се ради о жени по имену Викторија, па сам рекао: дајте ми је на телефон", преноси Мондо.

Она је одговарала на питања у вези докумената и пре него што је спустила слушалицу, чуо је како изговара: "Ко он је*ено мисли да је?".

Упркос тешким почецима, њихов однос је процветао након првог састанка у пабу у северном Лондону.

Фото: Танјуг/АП

 

У разговору са својим биографом Томом Болдвином, Кир ју је описао као „приземљену, дрску, духовиту, уличну – а такође и крајње прелепу“.

Запросио је само неколико месеци касније на одмору у Грчкој.

- Зар нам неће требати прстен, Кир? - био је њен приземан одговор, а пар се венчао 2007. године на имању у Есексу.

Пар има двоје деце тинејџерског узраста, обоје одгајају у духу јудаизма, а јавности нису позната њихова имена јер се Стармери труде да им заштите приватност. 

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО: