Стармер је изабран за лидера странке после Џеремија Корбина 2020. године, одмах након што је странка претрпела свој највећи пораз на општим изборима у последњих 85 година.

Претходно је био на челу Краљевске тужилачке службе и директор Јавног тужилаштва, пренео је Би-Би-Си.

По завршетку правног факутета, Стармер је радио као адвокат и специјализовао се за људска права.

Између осталог, заступао је Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији.

Када је реч о односу према украјинској кризи, током прошлогодишње посете Кијеву Стармер се састао са украјински председником Владимиром Зеленским и рекао да уколико буду одржани избори и дође до промене власти, став о Украјини ће остати исти. Подсетимо, Велика Британија је по питању сукоба у Украјини од почетка заузела антируски став.

Фото: Танјуг/АП

 

Стармер је био противник инвазије на Ирак, чији је можда и најгласнији заступник био управо некадашњи шеф британске владе и лидер Лабуристичке странке Тони Блер.

Он је поставио за своју мисију да Лабуристичку партију повуче назад у центар и учини је поново „изборном“, у пројекту који му је донео и похвале и критике.

Четири године касније Стармер се спрема да преузме највиши посао у Британији.

Критиковали су га због недостатка харизме, али су се његови напори да лабуристе одведе назад у центар британске политике исплатили.

Током вођења странке, Стармер је методично замрзавао елементе крајње левог крила лабуриста, социјалистички настројеног, који је ојачао под претходним лидером лабуриста Џеремијем Корбином.

Фото: Танјуг/АП

 

Иако су лабуристи можда изгубили по којег лево оријентисаног гласача, у целини Стармер је имао победничку стратегију.

Проглашен је витезом 2014. године за заслуге у кривичном правосуђу.

Рођен је у јужном Лондону 2. септембра 1962. године. Док је радио као адвокат упознао је своју супругу Викторију која ради за британску Националну здравствену службу и којом се оженио 2007. године. Имају двоје деце.

Британски медији наводе и да је Стармер навијач лондонског фудбалског клуба Арсенал, преноси Танјуг.

БОНУС ВИДЕО: ДВА БРОДА ПРИСТАЈУ У ВЕНЕЦУЕЛАНСКУ ЛУКУ - Руска поморска флота завршила вежбе на Атлантском океану