Starmer je izabran za lidera stranke posle DŽeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je Bi-Bi-Si.

Po završetku pravnog fakuteta, Starmer je radio kao advokat i specijalizovao se za ljudska prava.

Između ostalog, zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Kada je reč o odnosu prema ukrajinskoj krizi, tokom prošlogodišnje posete Kijevu Starmer se sastao sa ukrajinski predsednikom Vladimirom Zelenskim i rekao da ukoliko budu održani izbori i dođe do promene vlasti, stav o Ukrajini će ostati isti. Podsetimo, Velika Britanija je po pitanju sukoba u Ukrajini od početka zauzela antiruski stav.

Foto: Tanjug/AP

 

Starmer je bio protivnik invazije na Irak, čiji je možda i najglasniji zastupnik bio upravo nekadašnji šef britanske vlade i lider Laburističke stranke Toni Bler.

On je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo „izbornom“, u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Četiri godine kasnije Starmer se sprema da preuzme najviši posao u Britaniji.

Kritikovali su ga zbog nedostatka harizme, ali su se njegovi napori da laburiste odvede nazad u centar britanske politike isplatili.

Tokom vođenja stranke, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje levog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom laburista DŽeremijem Korbinom.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako su laburisti možda izgubili po kojeg levo orijentisanog glasača, u celini Starmer je imao pobedničku strategiju.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine. Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i kojom se oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU - Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu