Међутим, трговци имају још одређених залиха, и ценовници нису промењени у свим радњама. Потрошачи треба да обрате пажњу, јер је тренутно разлика у редовним ценама велика и креће се по паковању од 10 до 60 динара.

Када је у питању акција са, онда 200 грама кафе неких популарних брендова код појединих трговаца може да се нађе на снижењу и за 80 динара јефтиније у односу на оне који наплаћују по новим ценовницима.

Тако исто паковање у једној радњи кошта 400, а у другој на акцији 320 динара.

Или се кесица другог бренда код једног трговца на снижењу продаје за 300, а код другог његова редовна цена је 380 динара.

Иначе, у продавницама где су почели да важе нови ценовници, кесица од 200 грам, која је раније коштала углавном 350 и 360 динара, сада се продаје за 390 и 400, а за брендове који су имали цену око 270, сада треба издвојити око 330 динара. Један мали произвођач кафе није подизао своје цене и његово паковање се и даље продаје од 290 до 320 динара.

Подсетимо, у Србији се од 1. маја примењују нови износи акциза усклађени са годишњим износом потрошачких цена у 2023. години.

Она за непржену кафу износи 108,06 динара по килограму, а за пржену 135,07 динара.

На берзама зрно кафе наставља да поскупљује, па се може очекивати да ће се тај тренд касније прелити и на малопродајне цене у нашој земљи. Како пише "Блумберг", фјучерси за робусту су порасли у четвртак, док трговци прате нивое падавина у Вијетнаму, највећем светском произвођачу кафе, а све у јеку забринутости због потенцијално слабије производње.

Делови ове земље у југоисточној Азији вероватно ће имати довољно кише, која ће мало повећати влажност земљишта, мада су количине падавина прецењене.

Топло и суво време које је сасушило велике области Вијетнама раније ове године оштетило је стабла кафе, што је изазвало забринутост за следећу жетву.

 

БОНУС ВИДЕО