Međutim, trgovci imaju još određenih zaliha, i cenovnici nisu promenjeni u svim radnjama. Potrošači treba da obrate pažnju, jer je trenutno razlika u redovnim cenama velika i kreće se po pakovanju od 10 do 60 dinara.

Kada je u pitanju akcija sa, onda 200 grama kafe nekih popularnih brendova kod pojedinih trgovaca može da se nađe na sniženju i za 80 dinara jeftinije u odnosu na one koji naplaćuju po novim cenovnicima.

Tako isto pakovanje u jednoj radnji košta 400, a u drugoj na akciji 320 dinara.

Ili se kesica drugog brenda kod jednog trgovca na sniženju prodaje za 300, a kod drugog njegova redovna cena je 380 dinara.

Inače, u prodavnicama gde su počeli da važe novi cenovnici, kesica od 200 gram, koja je ranije koštala uglavnom 350 i 360 dinara, sada se prodaje za 390 i 400, a za brendove koji su imali cenu oko 270, sada treba izdvojiti oko 330 dinara. Jedan mali proizvođač kafe nije podizao svoje cene i njegovo pakovanje se i dalje prodaje od 290 do 320 dinara.

Podsetimo, u Srbiji se od 1. maja primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa godišnjim iznosom potrošačkih cena u 2023. godini.

Ona za neprženu kafu iznosi 108,06 dinara po kilogramu, a za prženu 135,07 dinara.

Na berzama zrno kafe nastavlja da poskupljuje, pa se može očekivati da će se taj trend kasnije preliti i na maloprodajne cene u našoj zemlji. Kako piše "Blumberg", fjučersi za robustu su porasli u četvrtak, dok trgovci prate nivoe padavina u Vijetnamu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, a sve u jeku zabrinutosti zbog potencijalno slabije proizvodnje.

Delovi ove zemlje u jugoistočnoj Aziji verovatno će imati dovoljno kiše, koja će malo povećati vlažnost zemljišta, mada su količine padavina precenjene.

Toplo i suvo vreme koje je sasušilo velike oblasti Vijetnama ranije ove godine oštetilo je stabla kafe, što je izazvalo zabrinutost za sledeću žetvu.

 

BONUS VIDEO