Већина људи на неки је начин помало зависна од шећера, преноси Жена.хр.

За многе од нас неће проћи ни један дан а да не поједемо бар неколико коцкица чоколаде или приуштимо кафу са шећером.

Фото: Схуттерстоцк

 

Но, да ли сте се икад питали шта би било када бисте пробали да се одвикнете и на краће време живите сасвим без слатког? На пример, на 3 недеље?

Да, знамо да звучи као мучење, али шта ако вам кажемо да се заиста исплати – те да можда када прође тај 21 дан, чак и нећеш желети да се вратиш на старо? Но, идемо из почетка.

Уз бело брашно и со, шећер спада у намирнице које заиста нису на гласу као здраве. "Слатки живот" доноси низ негативних последица за наше здравље, а међу њима су на првом месту прекомерна тежина и повећани ризик од дијабетеса.

Но, руку на срце, већини нас слатка је храна превише укусна да бисмо је се само тако одрекли.

Шећерна замка

Чак и ако свесно не једемо пуно слаткиша, шећер често зна бити "скривен" у производима за које то не очекујемо, као што су кечап, разни умаци и воћни сокови.

Тако и неке намирнице са полица на одељењу здраве хране у продавници могу бити препуне шећера, као што су воћни јогурти и плочице од житарица. Срећом, за шећер је данас заиста лако наћи достојну замену – постоје разне алтернативе које су једнако слатке, а ипак много здравије.

Које су најбоље замене за шећер?

На првом су месту природни шећери из воћа, па је као замену за шећер могуће користити шљиве, смокве и зреле банане.

Кад печемо колаче, уместо шећера можемо посегнути за медом, агавиним или јаворовим сирупом, а бољи од обичног белог шећера такође је брезин или кокосов шећер.

Фото: Схуттерстоцк

 

Од куповних слаткиша постоји велика понуда оних који садрже стевију, а намењени су дијабетичарима. Ипак, треба припазити: чак и код замена за шећер важи правило што мање, то боље. Добра је вест да је све ствар навике, па ћемо се брзо привикнути на мање заслађену храну.

Нестају напади глади

Да ли ти је познат онај непријатан осећај "вучје глади', када знаш да мораш истог тренутка да нешто поједеш или ћеш се претворити у чудовиште?

Ако се одрекнеш шећера, овакве ће епизоде бити све ређе, јер ће ниво шећера у твојој крви постати уравнотежена и неће бити великих скокова.

Ово, осим тога, значи да ћеш имати више енергије, а можеш се радовати и бољем сну.


Стил

.