На високим температурама не само да се лако прегрева и дехидрира, већ се губе и електролити и минерали. Мартина Пуц, клиничка дијететичарка, наглашава да одговарајућа исхрана може да помогне у борби против ових ефеката и открива који ће производи бити најбољи када је врућина, а шта би требало да избегавамо зарад здравља.

Према њеним речима, исхрана треба да буде богата поврћем и воћем који природно садрже доста воде. Њене препоруке су лубеница и диња, као и хладне супе, природни јогурт или кефир. Осим тога, она упозорава и на тешко сварљиву, пржену и зачињену храну.

"Током врућег времена, наше потребе за калоријама су мање. Нема потребе да се кажњавате због недостатка апетита, али је важно да имате добру хидратацију и да избегавате излагање сунцу".

Када је унос течности у питању, дијететичарка открива да је тешко јасно дефинисати јер зависи од много фактора, као што су пол, телесна тежина, температура и ниво физичке активности. На срећу, постоји много апликација на паметним телефонима које након уноса ових података, дају тачне информације о дневној потреби течности.

Дијететичарка напомиње да током врућег времена добру хидратацију не обезбеђује само вода, већ и млеко које, захваљујући садржају протеина, мало дуже задржава електролите у организму.

"У топлим данима вреди у воду додати листове нане, кришке лимуна или друго воће. Такође је добра идеја да додате кашичицу чиа семенки, које ће набубрити и мало боље хидрирати", саветује и подсећа нас да вода игра кључну улогу у нашем телу, обезбеђује хранљиве материје, раствара витамине Б, повећава концентрацију, уклања токсине, влажи кожу и помаже у одржавању одговарајуће телесне температуре. Вода такође утиче на регулацију крвног притиска.

"Дехидрација је веома опасна за нас. Посебно су угрожени старији људи и деца. Уносите воду редовно, у малим количинама и у малим гутљајима", саветује.

Према речима стручњака, сладолед за расхлађивање и хладни напици нису најбоља идеја јер сужавају крвне судове, слабе слузокожу и чине је подложнијом бактеријским инфекцијама.

"Често добијемо ангину током врућег времена. То не значи да треба да одустанете од ових производа, али је боље да сладолед једете полако и пијете пиће које је благо охлађено", каже дијететичарка.

БОНУС ВИДЕО: