Док су се по Републици Српској Крајини и Босни водиле жестоке борбе, Баја је песмом дизао морал српским војницима. 

Током деведесетих година снимио је чак десет студијских албума, углавном патриотске тематике. Последњи албум је избачен 1995. године под симболичним називом "Збогом оружје", на ком се између осталог налазе и истоимена песма, као и нумере "Крај рата" и "За кога сам ратовао".

Једна од најпознатијих песама из Бајине ратне ере је свакако и песма "Врати се Војводо", којом позива четничког војводу Момчила Ђујућа да се врати из емиграције у Сједињеним Америчким Државама, где је потражио спас од комунистичких власти по окончању Другог светског рата.

Интересантно је да је Баја спот за ову песму снимао управо испред родне куће војводе Ђујића у месту Топоље, у околини Книна. 

На друштвеним мрежама се недавно појавио снимак који показује тренутно стање родне куће овог четничког војводе. 

У наставку текста погледајте како данас изгледа кућа у којој се родио војвода Ђујић:

 

 

Интересантно, Баја и војвода Ђујић су имали сусрет 1998. године у Сан Маркосу, у Калифорнији.

Неколико година касније, Пајчин је био на турнеји у САД и тада је посетио Ђујићев гроб кога Крајишници сматрају спаситељем током Другог светског рата.

- Рекао ми је, седећи: "Баја, диже Цвијо устанак!" А, Цвијо Орашчић је мој рођак, Пајчин, који је дигао устанак под Динаром. Ја сам рекао: "Па ђеде, није могао Вас чекати!" - прича Баја.

 

 

Ђујић је онда одговорио: "Волим те што си такав!" и наручио коњак за себе и свог популарног госта. Војвода му је тада, по речима певача, понудио бланко чек да напише износ који жели, а Книнџа је написао само 50 долара. 

 

 

Ко је био Момчило Ђујић?

Момчило Ђујић био је српски православни свештеник и четнички војвода који је предводио значајан део четника на подручју северне Далмације и западне Босне током Другог светског рата.

Ђујић је рођен 27. фебруар 1907. године, у месту Топољу код Книна, као најстарији од петоро деце.

Након инвазије на Југославију, почетком јануара 1942. године, основана је Динарска дивизија након што је Ђујић ступио у контакт са пуковником Драгољубом Михаиловићем преко курира. Под наводном Михаиловићевом контролом, Илија Трифуновић Бирчанин је играо средишњу улогу у организовању четничких јединица у западној Босни, Лици и северној Далмацији у Динарску дивизију и у те крајеве слао бивше официре Југословенске војске да помогну.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Ђујић је именован за заповедника дивизије са циљем „успостављања српске националне државе” у којој ће „живети слободно православно становништво”. Као командант Динарске дивизије Ђујић је предводио одбрану локалних Срба од хрватског усташког режима и сарађивао је са силама Осовине против комунистичких партизана.

Преживио је рат, предао се западним Савезницима и на крају емигрирао у Сједињене Државе.

Нове комунистичке власти су му судиле у одсуству и осудиле га за ратне злочине, оптуживши га за колаборације и одговорност за смрт око 1.500 људи током рата.

Настанивши се у Калифорнији, Ђујић је играо значајну улогу у српским емигрантским круговима и основао је српски четнички покрет „Равна гора” заједно са другим протераним четничким борцима.

Касније се повукао у Сан Маркос, где је писао песме и досетке које су објављиване и у САД и у Србији.

Био је кључан за одржавање четничке идеје током ратова у Југославији, а председница Републике Српске Биљана Плавшић му је 1998. године доделила орден Карађорђеве звезде (првог реда).

БОНУС ВИДЕО: