Место где је доживотни председник Југославије, Јосип Броз Тито, често проналази бег јесте предивни комплекс који се састоји од два већа и једанаест мањих острва, богатих природним лепотама, кристално чистим морем, богатом флором и фауном, као и културно-историјским наслеђем које датира још из римских времена. Бриони су 1983. године проглашени Националним парком и доступни су јавности.

Природне лепоте и историјски значај Бриона

Бриони су познати по својим природним лепотама и историјским знаменитостима. На острвима се налазе сачуване грађевине из различитих периода историје, од римске палате, преко средњовековних цркава и капела, до вила и хотела из 20. века. Острва су била насељена још у каменом добу, а у 20. веку постају престижно летовалиште европске аристократије. Аустроугарски бизнисмен Паул Купелвизер купио је острва почетком 20. века и претворио их у луксузно одмаралиште. До 1960-их, Бриони су постали летњиковац председника Југославије, Јосипа Броза Тита.

 

Титова вила на Брионима

Тито је проводио велики део времена на Брионима, понекад и до шест месеци годишње. Његова најпознатија резиденција била је Вила "Јадранка" на највећем острву, Велики Брион. У овој вили Тито је угостио многе светске лидере и познате личности из уметности, науке и политике. Међу његовим гостима био је и етиопски цар Хајле Селасије, први високи гост који је посетио маршала у овом несвакидашњем амбијенту. Тито је овде угостио и чувену глумицу Софију Лорен.

 

 

Safari парк и ботанички врт

Бриони су дом многим егзотичним биљним и животињским врстама које је Тито лично доносио са својих путовања по свету. Safari парк је једна од главних атракција, где посетиоци могу видети различите животињске врсте, укључујући индијску слоницу Ланку, коју је Титу поклонила индијска премијерка Индира Ганди. Острва су крајем 19. и током 20. века била место где су допремане животиње које су даље куповали европски зоолошки вртови.

 

 

Титов биоскоп

Тито је на Брионима имао и приватни биоскоп на отвореном, где је гледао филмове са Пулског филмског фестивала. У друштву Ричарда Бартона гледао је епску причу о партизанима - "Сутјеска". Бриони су били место где су се играли голф и поло, што додатно сведочи о луксузном начину живота на острвима.

 

 

Бриони данас

Иако је Тито преминуо 1980. године, његово омиљено одмаралиште и данас привлачи посетиоце из целог света. Национални парк Бриони отворен је за јавност, где туристи могу уживати у природним лепотама, упознати се са историјом острва и посетити Титов музеј. Посебну атракцију представља бели папагај Коки који прича. Брионе је могуће обићи и туристичким возом уз пратњу водича, а за оне који желе луксузније искуство, ту је кадилак који је Титу поклонила југословенска дијаспора у Канади, доступан за изнајмљивање.

Бриони су, дакле, више од само прелепог архипелага - они су скуп историјских података о једном времену, начину живота и догађајима који се и данас препричавају.

(Еспрес)

БОНУС ВИДЕО