Овај светитељ је рођен у богатој и уваженој римској породици, што му је омогућило да добије најбоље образовање тог времена. Посебно се посветио изучавању медицине због чега је постао познат као један од најцењенијих лекара тог доба.

Из Рима се преселио у Цариград у којем је постао познат по својим доброчинствима. Пружао је људима бесплатну медицинску помоћ, а многи су долазили код њега и да чују неку лепу реч наде. Кад је чуо за његова доброчинства, цариградски патријарх га је произвео у свештеника. У то време се разболео цар Јустинијан Велики од, како се мислило, неизлечиве болести. Цар се помилио Богу који му се обратио речима да ће га Сампсон исцелити. Тако је и било. Цар је оздравио и желео да награди племенитог човека.

- Царе драги, имао сам сребра и златра и осталог имања, но све то оставих ради Христа како бих чинио вечна блага небеска - одговорио је Сампсон и замолио цара да уколико жели да га награди нека учини то тако што ће изградити дома за убоге. Цар је испунио његову молбу. У том дому Сампсон је наставио да помаже сиромашне и болесне. У томе дому Сампсон је служио убогим као родитељ деци својој. По упокојењу 27. јуна 530. године често се јављао онима који су га у помоћ призивали.

Према веровању, Сампсон се и наком смрти више пута јављао онима који су га у помоћ дозивали.

Данас би, верници, требало да изговоре следећи тропар:

У трпљењу твоме стекао си награду твоју, преподобни оче, непрестано пребивајући у молитвама, заволевши убоге и њима помажући. Моли се Христу Богу Сампсоне милостиви и блажени, да спасе душе наше.