Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године у селу Смиљан, у Лици која се у то време налазила у оквиру Аустријског царства.

Он је велики српски проналазач, инжењер електротехнике и машинства и футуриста, најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака. Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину.

Био је кључни човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Око његовог живота и рада плету се бројне легенде посебно око његове заоставштине. Наводно је добар део Теслиних списа и нацрта проналазака покупио ФБИ одмах након његове смрти у соби број 3327 на 33. спрату хотела Њујоркер у Њујорку.

Наводно једини сачувани снимак гласа чувеног проналазача може се пронаћи на интернету, али аутентичност овог снимка није потврђена.

У аудио снимку од свега 30 секунди глас говори о неисцрпној енергији која нас окружује.

- Електрична енергија је присутна свуда у неограниченој количини и она може покретати светску машинерију и то без коришћења нафте, угља, гаса или било ког другог горива. Ова нова енергија долази из космичке енергије – рекао је наводно Тесла у овом снимку.

Нема доказа о аутентичности

Међутим, овај снимак наводног гласа Николе Тесле треба узети са резервом јер нико није потврдио али ни демантовао да на овом снимку заиста говори он.

Слушаоцима је остављено да сами процене и верују или не да ли то заиста говори Тесла или не.

БОНУС ВИДЕО: