Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljan, u Lici koja se u to vreme nalazila u okviru Austrijskog carstva.

On je veliki srpski pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka. NJegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.

Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Foto: reprint TV Novosti

 

Oko njegovog života i rada pletu se brojne legende posebno oko njegove zaostavštine. Navodno je dobar deo Teslinih spisa i nacrta pronalazaka pokupio FBI odmah nakon njegove smrti u sobi broj 3327 na 33. spratu hotela NJujorker u NJujorku.

Navodno jedini sačuvani snimak glasa čuvenog pronalazača može se pronaći na internetu, ali autentičnost ovog snimka nije potvrđena.

U audio snimku od svega 30 sekundi glas govori o neiscrpnoj energiji koja nas okružuje.

- Električna energija je prisutna svuda u neograničenoj količini i ona može pokretati svetsku mašineriju i to bez korišćenja nafte, uglja, gasa ili bilo kog drugog goriva. Ova nova energija dolazi iz kosmičke energije – rekao je navodno Tesla u ovom snimku.

Nema dokaza o autentičnosti

Međutim, ovaj snimak navodnog glasa Nikole Tesle treba uzeti sa rezervom jer niko nije potvrdio ali ni demantovao da na ovom snimku zaista govori on.

Slušaocima je ostavljeno da sami procene i veruju ili ne da li to zaista govori Tesla ili ne.

BONUS VIDEO: