Тренутни изгледи, према петодневној прогнози РХМЗ, најављују да би освежење у виду кише могло да обрадује Новосађане, такође север, запад и југозапад Србије.

До суботе без падавина

Како је рекао Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ, до краја ове недеље температура ваздуха ће бити од 35 до 40 степени.

- Очекујемо наставак високих температура и следеће недеље, од 15. до 22. јула. У већини места ће тада дневни максимум бити између 33 и 38 степени, а само ће локално достизати 40 степени. До суботе ове седмице неће бити падавина ни локалног развоја облачности, али ће у недељу и почетком наредне недеље бити услова за ретку или изоловану појаву краткотрајног пљуска или грмљавине – каже Совиљ.

Фронтална зона у региону доноси промену, али незнатну

Према његовим речима, наредних 10 до 15 дана ће пљускови и грмљавине бити чешћи на северозападу региона, у Словенији, Аустрији, западној Мађарској, у региону Алпа, и једна таква фронтална зона ће у недељу и почетком наредне недеље стићи и до наших крајева.

-Пад температуре ће бити незнатан, само два до три степена, али може доћи до локалног развоја облачности уз изоловану појаву пљуска и грмљавине. У већини места остаће потпуно суво – каже метеоролог.

Фото: МВ

 

Временска прогноза за Србију за четвртак

У целој Србији ће у четвртак бити претежно сунчано и веома топло. Ветар ће бити слаб и умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура ваздуха биће од 17 до 25 степени, а највиша дневна од 35 до 39 степени Целзијуса.

Временска прогноза за Србију за петак

Према временској прогнози РХМЗ за пет дана, у петак ће у бити претежно сунчано и веома топло. Дуваће слаб и умерен, источни и југоисточни ветар. Најнижа температура ваздуха ће бити од 18 до 25 степени, а највиша дневна од 36 до 39 степени.

Временска прогноза за Србију за суботу

Претежно сунчано и веома топло биће и у суботу. Дуваће слаб и умерен, источни и југоисточни ветар. Најнижа температура ваздуха биће од 18 до 26 степени, а највиша дневна од 36 до 40 степени.

у Београду ће најнижа температура бити 27 степени (тропска ноћ), док ће током дана највиша дневна бити 40 степени
у Новом Саду и Нишу се очекује да најнижа температура буде 22 степен, а највиша 39 степени
у Крагујевцу ће бити 20 степени минимална температура и 38 степени максимална дневна

Временска прогноза за Србију за наредних пет дана

У већини места биће претежно сунчано и даље веома топло, док се само уз локални развој облачности у поподневним сатима на северу, западу и југозападу Србије очекује ретка појава краткотрајне кише или пљуска са грмљавином.

  • у Београду се у недељу и понедељак очекује претежно сунчано, минимална температура ће бити 25-26 степени, а дневна максимална 38 степени
  • у Новом Саду је могућа киша, али ће температура и даље бити висока, до 36 степени Целзијуса. У овом граду у понедељак ће поново бити претежно сунчано са минималном температуром од 21 степен и највишом дневном 37 степени
  • у Нишу, у недељу 14. јула биће претежно сунчано и 39 степени, у понедељак температура ваздуха иде и до 40 степени
  • у Крагујевцу претежно сунчано, у недељу најнижа температура 19 степени, највиша 37 степени, у понедељак 20 и 38 степени Целзијуса

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: