Trenutni izgledi, prema petodnevnoj prognozi RHMZ, najavljuju da bi osveženje u vidu kiše moglo da obraduje Novosađane, takođe sever, zapad i jugozapad Srbije.

Do subote bez padavina

Kako je rekao Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, do kraja ove nedelje temperatura vazduha će biti od 35 do 40 stepeni.

- Očekujemo nastavak visokih temperatura i sledeće nedelje, od 15. do 22. jula. U većini mesta će tada dnevni maksimum biti između 33 i 38 stepeni, a samo će lokalno dostizati 40 stepeni. Do subote ove sedmice neće biti padavina ni lokalnog razvoja oblačnosti, ali će u nedelju i početkom naredne nedelje biti uslova za retku ili izolovanu pojavu kratkotrajnog pljuska ili grmljavine – kaže Sovilj.

Frontalna zona u regionu donosi promenu, ali neznatnu

Prema njegovim rečima, narednih 10 do 15 dana će pljuskovi i grmljavine biti češći na severozapadu regiona, u Sloveniji, Austriji, zapadnoj Mađarskoj, u regionu Alpa, i jedna takva frontalna zona će u nedelju i početkom naredne nedelje stići i do naših krajeva.

-Pad temperature će biti neznatan, samo dva do tri stepena, ali može doći do lokalnog razvoja oblačnosti uz izolovanu pojavu pljuska i grmljavine. U većini mesta ostaće potpuno suvo – kaže meteorolog.

Foto: MV

 

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak

U celoj Srbiji će u četvrtak biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura vazduha biće od 17 do 25 stepeni, a najviša dnevna od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za Srbiju za petak

Prema vremenskoj prognozi RHMZ za pet dana, u petak će u biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura vazduha će biti od 18 do 25 stepeni, a najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

Pretežno sunčano i veoma toplo biće i u subotu. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura vazduha biće od 18 do 26 stepeni, a najviša dnevna od 36 do 40 stepeni.

u Beogradu će najniža temperatura biti 27 stepeni (tropska noć), dok će tokom dana najviša dnevna biti 40 stepeni
u Novom Sadu i Nišu se očekuje da najniža temperatura bude 22 stepen, a najviša 39 stepeni
u Kragujevcu će biti 20 stepeni minimalna temperatura i 38 stepeni maksimalna dnevna

Vremenska prognoza za Srbiju za narednih pet dana

U većini mesta biće pretežno sunčano i dalje veoma toplo, dok se samo uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije očekuje retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

  • u Beogradu se u nedelju i ponedeljak očekuje pretežno sunčano, minimalna temperatura će biti 25-26 stepeni, a dnevna maksimalna 38 stepeni
  • u Novom Sadu je moguća kiša, ali će temperatura i dalje biti visoka, do 36 stepeni Celzijusa. U ovom gradu u ponedeljak će ponovo biti pretežno sunčano sa minimalnom temperaturom od 21 stepen i najvišom dnevnom 37 stepeni
  • u Nišu, u nedelju 14. jula biće pretežno sunčano i 39 stepeni, u ponedeljak temperatura vazduha ide i do 40 stepeni
  • u Kragujevcu pretežno sunčano, u nedelju najniža temperatura 19 stepeni, najviša 37 stepeni, u ponedeljak 20 i 38 stepeni Celzijusa

(Blic)

BONUS VIDEO: