Када чекају да им се дете роди или одрасте, родитељи су најчешће радознали о особинама које дете наслеђује од ког родитеља, а одређене карактеристике попут знакова старења или интелигенције наслеђују од мајке.

Фото: Профимедиа

 

 

Већина људских особина је полигена, што значи да су одређене комбинацијом неколико гена оба родитеља. На пример, у вашем генетском коду постоји најмање 700 секвенци које могу утицати на висину. Слично томе, ваша кожа, боја косе и боја очију заснивају се на мешавини гена – што објашњава зашто наше очи долазе у тако широком спектру боја.

Иако се већина наследних гена преноси од оба родитеља, неке особине су директно повезане са мајком, од одређених генетских болести до боје косе и очију, преноси Клиx.ба.

Које су те особине?

Знаци старења

Како старите, ваше лице почиње да показује знакове – избочине, боре на челу, боре од смеха. Можда ћете морати да захвалите својој мајци у зависности од тога када и како се ови знаци старења материјализују. Конкретно, митохондрије мајке доприносе процесима старења.

Према истраживачима са Института Каролинска и Института Макс Планк за биологију и старење, дете ће наследити ДНК мајке, укључујући митохондријалну болест или дисфункцију. др. Нилс-Горан Ларсон, професор на Институту Каролинска и главни истраживач на Институту Макс Планк за биологију старења, рекао је: "Истраживање је показало да митохондријална ДНК наших мајки утиче на наше старење. Ако наследимо митохондријску ДНК са мутацијама из нашег мајко, старимо брже."

Фото: Профимедиа

 

 

Интелигенција

Иако не постоји један "ген за интелигенцију", један од фактора који доприносе дететовом оштром интелекту потиче од ДНК мајке. Све је више истраживања која показују улогу мајке у интелигенцији њене деце. Једно занимљиво истраживање које подржава ову теорију спровео је Савет за медицинска истраживања у Шкотској.

Ова студија је интервјуисала учеснике (старости 14-22) сваке године. Истраживачи су открили да је најбољи предиктор интелигенције мајчин коефицијент интелигенције. У просеку, коефицијент интелигенције учесника варирао је само 15 поена од њихових мајки.

Ментално здравље и поремећаји

Наслеђују се не само физичке особине и карактеристике понашања, већ и менталне и емоционалне карактеристике. Иако спољашње околности играју улогу у развоју поремећаја расположења, стања и болести, оне делују у складу са генетским предиспозицијама – не увек искључиво од мајке, али истраживања сугеришу да је то чешће него што се раније мислило.

Студија из 2016. открила је повезаност између депресије код мајки и њихових ћерки у анализи 35 породица. Занимљиво је да су такође открили да се депресија не преноси са очева на њихове ћерке или са очева на синове.

Фото: Профимедиа

 

+

Стил спавања

Обрасци спавања, понашања, па чак и поремећаји су много вероватније пренети на децу од маме него од тате. Ово укључује несаницу и циклусе спавања и буђења.

Студија објављена у Слееп Медицине сугерише да деца наслеђују своје обрасце спавања од својих мајки. Студија је показала јасну корелацију између несанице код мајке и неколико метрика спавања новорођенчади.

Метаболизам

Одржавање здраве тежине има много више везе са здравим начином живота него генетиком, али то не значи да гени ваше мајке не помажу у сагоревању вишка енергије.

Супротно популарном веровању, масноћа је суштински извор енергије за одржавање нашег тела. Смеђа маст је посебно одговорна за регулисање телесне температуре у хладном окружењу и енергетски метаболизам. Ово је у супротности са белим масним ћелијама, које расту у величини када им се даје вишак енергије (калорије).

Истраживачи су открили да смеђе масно ткиво може бити циљано у борби против гојазности. И не само то, већ су открили и да мајке носе ген који омогућава смеђој масти да се бори против беле масти, која се приписује очевим генима.

(Стилл)

БОНУС ВИДЕО: