Преминуло је 30 пацијената, док се на респираторима у болницама широм Србије налази се 177 оболелих.

Подсетимо, дан раније, на корона вирус тестирано је 13.068 грађана од којих је 1.309 новозаражених. Преминуло је 35 пацијената, а на респираторима је било 179 оболелих.

Последња верзија мутације корона вируса "омикрон" за само један дан учетворостручио је број новозаражених у Шкотској, а оно што је посебно забринуло научнике широм света јесте његова подваријанта "стелт" невидљива на ПЦР тестирању, која би могла бити заразнија.

Иако ова невидљива варијанта још увек није регистрована у Европи, оно што забрињава наше стручњаке јесте да ли ћемо се против новог мутанта моћи да се боримо са тренутном терапијом и да ли ће вакцине бити ефикасне?

- Све нове варијанте, које се јављају мутацијом могу довести до промене у дијагностици. Што се тиче омикрона од кога сад настају нове варијанте, незахвално је давати било каква предвиђања у овом тренутку. Треба сачекати конкретне научне резултате и видети у ком правцу ће ићи вирус, а посебно ова последња варијанта "стелт "о којој се говори. Да ли ће бити наивнији или опаснији то апсолутно нико у свету сада не може да каже јер је за то потребно време - рекла је за медије проф. др Нада Куљић Капулица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".