Јадранка Матковић остала је упамћена по улози Ребеке Палисандер у филму "Над липом 35", а њен живот у последњих неколико година није био нимало лак.

Ситуација се поправила откако живи у Дому за стара и немоћна лица у Медвешчаку.

Ова 74-годишња глумица је глумила у "Вело мисту" и "Диригенти и музичари" као и бројним позоришним улогама, а живот је успео да је сломи.

Фото: Јутјуб принтскрин/Antonio Abičić

 

 

Ноћна мора глумице

Проживела је заиста тежак период, којег не воли да се сећа, а болних тренутака које је преживела након што је избачена из стана не жели да памти.

Пре неколико година је, наиме, исељена из стана у Звонимировој у којем је живела од 1988. Њене ствари су бачене на улицу, а она се срушила од шока и требало јој је много времена да се опорави од те ноћне море.

- Доктор ми је саветовао да то избацим из главе јер када почнем да се враћам филму и размишљам о њему, то ме стварно излуђује. Разболела сам се, уништило ме, све док нисам пао на 39 килограма и завршила у болници. Немогућност да било шта урадим је била неподношљива, зато сам отишла у дом - рекла је тада.

Фото: Јутјуб принтскрин/Antonio Abičić

 

 

Када је избачена на улицу, а адвокат је дошао да је обавести да то више није њен дом, Јадранка је колабирала од шока и од тада је њено здравље озбиљно нарушено.

- Откако сам у дому, добро сам се опоравила. Мора да сам се угојила шест, седам килограма. Имамо редовне оброке, довела сам себе у ред. Највеће проблеме ми је правио стрес. Стрес око стана, исељење, шта год да је изазвало моје лоше здравље. Све је то за мене био шок. – рекла је глумица.

И не жали што се преселила у дом за пензионере, иако јој је требало времена да се навикне на куц́ни ред.

- Овде је своје пензионерске дане проводио и покојни Анте Бабаја. Тамо је снимио диван документарац "Добро јутро", о животу у дому, корисницима, особљу - каже Јадранка.

Богата биографија

Рођена је у Мостару. Отац јој је био учитељ, па се као дијете преселила у Сарајево, гђе је завршила основну и класичну гимназију, што јој је, каже, поставило добре образовне темеље.

Почетком седамдесетих Јадранка Матковић добија прве улоге у драмским ТВ серијама и на филму, а радо се присећа пројеката на којима је радила са легендарним редитељима Јошком Марушићем и Крешимиром Голиком. Данас се каје што је цео живот провела као слободњак.

Фото: Јутјуб принтскрин/Antonio Abičić

 

 

- После Академије позван сам у Комедију, где сам радио представу са својом драгом другарицом Смиљком Бенчет, која је недавно преминула. Заједно са Паром радили смо представу "Пред носом“ Јосипа Хорвата. Играла је Смиљку, њеног супруга Владимира Јагарића, Жарка Поточњака, Маријана Радмиловића, који ће касније постати интендант ХНК, Владимира Крстуловића. Дивно смо се провели.

Тек што сам завршила Академију, примала сам хонорар који је покојни Штефанчић вредно плаћао. Била је друга Комедија, били су мањи али компактан ансамбл, жао ми је што нисам ушла - каже она.

(Вечерњи лист)

БОНУС ВИДЕО: