Када је реч о прању фармерица, панталона, кошуља, ту нема пуно филозофије, међутим уколико не желите да упропастите своје купац́е костиме, морате обратити пажњу на пар детаља.

Ако га перете на погрешан начин, то наравно може да уништи материјал и лако можете остати без њега, а ако се ради о вама посебно драгом купаћем, ипак је боље да мало више припазите при прању истог.

Наравно и на етикети вашег купаћег може писати на који начин га је најбоље прати, сме ли у машину, али у већини случајева саветује се прање на руке.

Купаћи костими нису обичне мајице да можете тек тако да их ставите у машину за веш, већ они траже посебно одржавање јер само тако ће дуго трајати и бити као нови више сезона. Ипак, машина може бити добра за почетак или крај сезоне, када се спремате или да га обучете први пут после дужег времена или да га одложите на неко време. Тада га перите у заштитној мрежици за осетљив веш и на најнижој температури.

Фото: Shutterstock

 

Како га прати?

Сваки дан, након доласка са плаже или базена, ручно оперите купаћи благим сапуном и хладном водом. Сама вода неће успети да отклони све трагове соли и хлора, али свакако ниије неопходно сваки пут прати купаћи детерџентом када га носите, али је неопходно, тј. пожељно је да га барем после пливања и сунчања исперете хладном водом са чесме. На тај начин ћете уклонити већину зноја, хлора и прљавштине.

Честице из базенске воде (тј. хлор), слана вода, песак, млеко за сунчање и остали „загађивачи“ ће учинити да купаћи постане крт, што ће значајно скратити његов „живот“. Чак и када немате времена да купаћи темељно оперете, испирање ће смањити нежељене ефекте.
Наша препорука је да купаћи изврнете на наличје, како би ризик од оштећења спољашњег слоја био што мањи и како бисте сачували боју.

Фото: Shutterstock

 

Ако користите течни детерџент нека буде што нежнији и блажи. Нека се купаћи кисели неколико минута у млакој води, а затим га исперите.

Када цедите купаћи после прања, не уврћите га и не гужвајте. Нежно га стискајте како бисте уклонили вишак воде и исправите га да се тако осуши.

БОНУС ВИДЕО:

(wanted)