Дуго су постављана питања о Бајденовој способности за функцију, а кружиле су и гласине да кампања председника "тихо процењује" да ли Камала Харис може да га замени.

Сада, када је председник САД и званично одустао, ево погледа на то како је Камала Харис постала потпредседница, зашто је предложена за највишу функцију и каква је била њена реакција.

Пре потпредседништва

Педесетдеветогодишњакиња је рођена и одрасла у Окланду, Калифорнија, од стране оца Јамајчанина Доналда Хариса и мајке Индијке Шјамале Гопалан.

Њени родитељи, обоје имигранти, били су веома цењени у својим областима - њена мајка као научница за рак дојке, а отац као професор економије.

Развели су се када је имала седам година и одрасла је са сестром Мајом код мајке у Берклију.

Харис каже да су је родитељи водили на маршеве за грађанска права док је била "у колицима", што је пробудило њено интересовање за право.

Дипломирала је на Универзитету Хауард и Правном колеџу Универзитета Калифорније у Хејстингсу.

Фото: ЕПА

 

Започела је своју дугу каријеру у праву као заменица окружног тужиоца између 1990. и 1998. године, специјализујући се за случајеве сексуалног злостављања деце, али је радила и на случајевима убистава и пљачки.

Године 1998, госпођа Харис је именована за управну тужитељку кривичне јединице у Канцеларији окружног тужиоца Сан Франциска пре него што је постала шефица Одељења за породице и децу Градске адвокатуре Сан Франциска.

Постала је прва жена окружни тужилац Сан Франциска 2004. године. Током своје прве три године на тој позицији, стопа осуда у граду скочила је са 52% на 67%.

Служила је шест година пре него што је изабрана за државну тужитељку Калифорније, где је надгледала највеће државне правосудно тело у земљи.

Године 2016, победила је на изборима за Сенат САД у Калифорнији колегиницу из Демократске странке Лорету Санчез која је имала 20 година искуства у Конгресу.

Изградила је репутацију на основу свог рада као тужитељка и стекла националну пажњу током форензичког испитивања званичника Трампове администрације, укључујући Џефа Сешонса и тадашњег кандидата за Врховни суд Брета Кавана.

Постала је истакнута политичарка до тренутка када је покренула кампању за демократску председничку номинацију у јануару 2019. године, користећи слоган "Камала Харис за народ".

Фото: Танјуг/АП

 

Демократе су је виделе као обећавајућег кандидата за свргавање председништва Доналда Трампа на изборима 2020. године, али је она на крају одустала од трке у децембру 2019. године, наводећи недостатак финансија као разлог.

Џо Бајден ју је изабрао за своју потпредседничку кандидаткињу у августу 2021. године, описујући је као "неустрашивог борца за мале људе".

То ју је учинило првом тамнопутом потпредседничком кандидаткињом за две главне странке, и тек трећом женом потпредседничком кандидаткињом за две главне странке у америчкој историји.

"Успели смо, Џо!"

Када је положила заклетву са Бајденом, постала је не само прва жена која је служила као потпредседница, већ и прва тамнопута и особа јужноазијског порекла која је преузела ту улогу и жена са највишим рангом која је икада служила у америчкој влади.

Фото: Танјуг/АП

 

У дирљивом тренутку након што је објављено да је Бајден победио на председничким изборима, позвала га је док је трчала. "Успели смо", рекла је. "Успели смо, Џо! Бићеш следећи председник Сједињених Држава!"

У свом првом говору као потпредседница на изборима, говорила је о многим женама које су омогућиле њен успех, како лично тако и историјски.

Захвалила се америчким бирачима што су изашли у рекордном броју и обећала да ће "настојати да буде потпредседник какав је Џо Бајден био председнику Обами - лојална, поштена и припремљена, будна сваког дана мислећи на вас и вашу породицу".

- Иако можда јесам прва жена на овој функцији, нећу бити последња - изјавила је, очигледно се реферишући на нешто што јој је рекла њена покојна мајка.

- Моја мајка би ме погледала и рекла: "Камала, можда ћеш бити прва која ће учинити многе ствари, али побрини се да не будеш последња" - рекла је 2019. године.

Као потпредседница, залагала се за права на абортус и била је снажно фокусирана на решавање имиграционе кризе на граници између САД и Мексика.

Фото: Танјуг/АП

 

Бранила Бајдена до краја

Било је бурно време за председника Бајдена у последње време, са 81-годишњаком који се бавио последицама катастрофалне дебате против противника, бившег председника Трампа, у јуну.

Харисова је покренула жестоку одбрану председника само неколико минута након завршетка дебате, признавши да је имао "спор почетак", али рекавши да је "износио чињенице" док је Доналд Трамп "ширио лажи".

Позиви из саме председникове странке да поднесе оставку постали су још гласнији након што је грешком назвао Володимира Зеленског "председником Путином" на самиту НАТО, пре него што је своју потпредседницу назвао Доналдом Трампом, уместо госпођом Харис.

Анкете су показале да већина демократа мисли да би потпредседница добро обавила посао као Бајденова наследница.

Стручњаци кажу да би имала предност у односу на друге потенцијалне наследнике, јер је већ била на победничкој председничкој листи са Бајденом, има године добре воље код кључних бирача странке и вероватно би контролисала огроман изборни фонд који је прикупила Бајденова кампања за реизбор.

Харисова је заобишла драму и остала лојална Бајдену током кампање - али је признала колико је тога на коцки, назвавши ово "најзначајнијим и најважнијим изборима наших живота".

Фото: Профимедиа

 

У суботу је твитовала своју подршку председнику, називајући га "вођом који се бори за амерички народ".

Није одговарала на питања о председничкој кандидатури у последње време, али је 2023. године коментарисала да ли је спремна да замени Бајдена ако он не буде могао да служи. "Да, спремна сам, ако је потребно", рекла је за ЦБС, додајући: "Али Џо Бајден ће бити добро. И дозволите ми да вам нешто кажем: Радим са Џоом Бајденом сваки дан."

Бајден је прошле недеље рекао да сматра да је Харисова "квалификована за председницу".

- Зато сам је изабрао - рекао је на конференцији за новинаре, додајући да неће одступити уместо ње осим ако анкете не покажу да не постоји начин да победи Трампа у новембру.

- Ниједна анкета то не показује - закључио је Бајден.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: