Преминула је 6. децембра 2023. године у Београду у 75. години живота, а иза себе је оставила бројне улоге по којима ће је људи заувек волети.

Била је препознатљива и по свом храпавом гласу, а једном приликом је испричала да многи не знају како се заправо зове.

- Ретко ко од гледалаца зна како се зовем, али на моју срећу знају улоге које сам играла. Често сам глумила неке "маргиналце", па су ми пријатељи мојих родитеља говорили: "А што ниси играла неку госпођу?" - испричала је једном приликом.

Оно што је мање познато кад је она у питању јесте трагедија коју је доживела. Јелени је 2019. године преминуо супруг. Са њим је добила и ћерку, а после његовог губитка до краја живота је носила тугу у свом срцу.

Постоји и једна занимљива прича из њених млађих дана која многима није позната.

Фото: Јутјуб принтскрин/srpkinja1601

 

Када је имала 15 година упознала је младића који је служио војску и који је био 12 година старији од ње. Јелена тада није желела ништа да има са њим, али је волела да га гледа како свира виолину, па ју је чак он донекле навео да упише глуму. Показао јој је како изгледа академија коју је и он похађао. Међутим, док је она била на одмору, он је отишао из војске и оставио јој свилене чарапе као поклон.

После тога је успела да га види тек много касније. Памтила га је по очима и томе што за време војске није имао косу. Срела га је пре неколико година. Одселио се у Шведску и оженио се првакињом стокхолмске опере, а тамо и даље живи. Јелена се касније удала и добила ћерку.

Фото: З. Кнежевић

 

Јелена је бриљирала у још једној серији прослављеног сценарсите Синише Павића "Срећни људи", где је тумачила лик неуротичне Жаклине, супруге Куце, ког тумачи Драган Мићаловић. 

Дипломирала глуму на Факултету драмских уметности у Београду 1972. године у класи професора Миленка Маричића. Скренула је пажњу публике несвакидашњим и оригиналним начином креирања ликова, а позната је и по својој специфичној боји гласа. Од 1985. године па све до своје смрти била је стална чланица Београдског драмског позоришта.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)