Предраг Ејдус је у својој каријери одиграо око 200 драмских улога и снимио више од 50 филмова, учествовао је у 50 телевизијских драма и 30 тв-серија. Јавност ће га највише памтити по филмским улогама, позоришним бравурама, али и јавним наступима у којима је говорио о нашем друштву, људима, породици, љубави...

Фото: АТА имагес

 

 

Један од оних који су га најбоље познавали био је глумац Јосиф Татић са којим је Пеца годинама играо легендарну представу "Шовинистичка фарса". Управо њих двојица актери су ове анегдоте.

Фото: Н. Фифић

 

 

Предраг Ејдус и Јосиф Татић су десетак година играли једну од најгледанијих представа у Југославији "Шовинистичку фарсу". Са њом су Ејдус и Татић пропутовали цео свет и играли на свим меридијанима.

Управо ова култна представа одвела их је у далеку Аустралију, а на повратку се десило да авион деле са патријархом Павлом.

Фото: Н.Фифић

 

 

– Враћали смо се са турнеје из Аустралије и у Атини прелазимо у ЈАТ-ов авион за Београд. Али авион не полеће јер се чекају неки ВИП гости. Стиже делегација на челу са патријархом Павлом. Прођу поред нас, оду напред, полеће авион, а Тале се диже и креће – причао је за Блиц годинама касније Предраг Ејдус.

– Питам га где ће, а он одговара да иде да поздрави патријарха Павла. Знам колико смо попили на аеродрому, пили смо и у авиону чекајући ВИП госте, молим га да то не ради, а он ме откачиње: "Ћути, ти Јеврејину, ово је мој патријарх!" А притом је он био атеиста. Оде Тале, није прошло две секунде и враћа се. Питам шта је било, а он мртав озбиљан одговара: "Изгледа да ме није препознао!" И данас кад се сетим како ми то саопштава, вриштим од смеха – сећао се Ејдус.

Јосиф Татић је преминуо изненада у 67. години живота, 8. фебруара 2013. Предраг Ејдус умро је 28. септембра 2018.

БОНУС ВИДЕО: