Нови топлотни талас стиже у Србију ове недеље. Након кратког предаха током ког смо имали пријатније ноћи и јутра, враћају нам се тропски дани. Температуре ће достизати 40 степени, а освежења у виду кише нема ни на видику.

Метеоролог Иван Ристић најавио је да нас још данас и сутра чека пријатнија температура, док већ од среде креће пораст дневних максимума.

"Висински циклон на истоку Европе одложио је кратко почетак врелог афричког таласа, те ће данас и сутра бити релативно пријатно. Ипак, већ од среде чека нас раст температуре, јер ће се циклон премештати ка истоку. У исто време, према нама стиже афрички антициклон, познат под називом 'Луцифер' који доноси пораст температура", навео је Ристић.

Ристић појашњава да ће од среде бити све топлије и да ће температура сваког дана расти за по два степена, те ће за четири дана максимална дневна температура порасти за 8 степени.

"Ово би требало да буде последњи тропски талас ове године, а уједно он углавном буде и најјачи. Сваког дана нас чека раст за по два степена целзијуса. Тако ћемо већ за викенд имати температуре од око 40 степени. За сада топлотном таласу се не види крај", напомиње метеоролог.

Следеће недеље пик топлотног таласа

Како каже, од дневних максимума који су ових дана износили од 28 до 32 степена, добићемо оне од 36 до 40 степени, а пик топлотног таласа очекује се следеће седмице.

"Пик Луцифера можемо да очекујемо следеће недеље у понедељак, уторак и среду. Биће сушно без облака. Друга половина августа донеће мањи пад температуре, али без падавина и ништа драстично. Температуре ће се и даље кретати око 30. подеока", наводи Ристић.

Метеоролог додаје да је добра ствар што се претпоставља да ће овај топлотни талас бити мање спаран од претходног, али ћемо поново имати тропске ноћи и врела јутра.

"У градовима нас поново чекају тропске ноћи и веома топла јутра, поготово у Београду. Јутарња температура опет ће бити око 27 степени", подвлачи Ристић.

Шта је топлотни талас "Луцифер"

Како појашњава Иван Ристић то је јак топлотни талас ког су Италијани назвали "Луцифер" јер доноси паклену врућину. Ипак, многи метеоролози сматрају да ово није званичан назив топлотног таласа, иако га цео свет користи.

РХМЗ издао упозорење 

Нови топлотни талас почиње у четвртак и петак у појединим деловима Србије. Према најави РХМЗ, топлотни талас почиње у четвртак у:
  • Бачкој
  • Банату
  • Источној Србији

"Упозорење: Топли талас у трајању од најмање 5 узастопних дана. С обзиром на интензитет и време трајања прогнозира се веома опасна временска појава. Будите веома обазриви и пратите званична саопштења о времену и прогнози времена", стоји у саопштењу РХМЗ.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: