У саопштењу се наводи да се ТикТок обавезао на повлачење тог програма из земаља ЕУ, као и да не покрец́е ниједан други програм који би заобилазио

ту одлуку.

"Свако кршење обавеза одмах би представљало кршење ДСА и стога би могло да доведе до новчаних казни", наводи ЕК, преноси Ројтерс.
Програм награђивања ТикТок Лите корисницима омогуц́ава да зараде бодове док обављају одређене задатке на платформи, као што је гледање видео записа, лајковање садржаја, прац́ење одређених налога или позивање пријатеља да се придруже.

ЕУ је у априлу захтевала хитну процену ризика у вези са тим програмом награђивања,  убрзо након што је лансиран у Француској и Шпанији, због забринутости у вези са његовим потенцијалним утицајем на ментално здравље деце и корисника. 

Према ДСА, велике онлајн платформе су обавезне да објаве податке о потенцијалним ризицима својих нових садржаја за ЕУ ​​пре него што их покрену и морају да усвоје ефикасне мере за решавање тих ризика. 
Подсећа се да је у току истрага о томе да ли је ТикТок прекршио правила о садржају на интернету која имају за циљ заштиту деце и обезбеђивање транспарентног рекламирања.

ЕК наводи да је ТикТок у опасности да након завршетка те истраге, која је почела у фебруару, добије велику новчану казну.

БОНУС ВИДЕО: