Хрватска књижевница Ведрана Рудан недавно је открила да болује од опаке болести.

Фото: АТА имагес/З. Мандић

 

Прекршила лични завет

Премда је Ведрана Рудан, након што је открила да болује у мају ове године обећала да више неће писати, већ да ће се посветити лечењу, списатељица у њој није имала мира.

Она је 1. августа на својој званичној страници објавила нови блог под називом "Бесрамници".

Фото: АТА имагес

 

Текст се обрушио на одлуку Хрватске владе да удвостручи основицу плата државних функционера, што је најавио премијер Андреј Пленковић, додајући да је то, између осталог, и "мера против корупције".

Премијерска плата ће од сада бити 5.535 евра нето уместо 3.263, а повишице очекују и председник Зоран Милановић, министри и посланици.

Основна плата државних функционера у Хрватској износи 516,29 евра, а усвајањем уредбе о висини плата државних функционера биће повећана на 947,18 евра, што значи повећање од више од 83 одсто, преносила је хрватска штампа.

Велики вођа подигао је плату себи и својим пајташима.

- Не знам јесам ли једина, судећи по одјецима нема нас много, која је п**издела, оно баш п**издела кад је наш Велики вођа одлучио себи и својим пајташима дигнути плате за неколико хиљада евра - пише Руданова у свом новом блогу, с посебним освртом да Пленковић признаје да тамошњи политичари краду.

Књижевница се дотакла и природних катастрофа у хрватској, тачније пожара који букте већ данима:

- Живимо у земљи коју гутају пожари где на јадничке који гасе ватру паклену за хиљаду евра месечно урлају припаднице владајуће касте јер им није јасно да пожар не разликује хадезеовске и оне друге куће. Пожар ових дана све ждере, можда је то Његов одговор на дешавања у овој католичкој рупи у којој сиротињу једнаком страшћу ј**у и попови и лопови - истиче Ведрана, па се дотиче и хрватске историје:

Хрватска историја је константа ј**ања

- Нисмо такви од јуче зато нам и јест како нам је било јуче. Ј**али су нас Аустријанци, свршавали смо, Италијани су нам изазивали оргазам, младе Хрватице су се четрдесет и прве у Загребу бацале под усташке коње са истим жаром с којим су се четрдесет и пете бацале под комунистичку кљусад. Данас хрватска стока крупног зуба ј**е безубу хрватску стоку, али гушт је исти. У хрватској историји постоји само једна константа: господо власници, не можете нас ви толико грубо ј**ати колико ми можемо весело свршавати - поентира Ведрана Рудан

Еспресо