Света Петка рођена у хришћанској породици у Риму, а након смрти родитеља поделила је сиротињи сав свој иметак и замонашила се. Будући да је проповедала хришћанство, брутално је мучена, а скончала је погубљењем у првој половини другог века.

Њене мошти почивају у Истанбулу, а на фрескама се обично приказује у монашкој одећи са крстом, који симболише њено мучеништво и страдање, уз гранчицу мирте.

У народу се верује да је Света Петка Трнова заштитница жена, као и да помаже сиромашнима и болеснима, па се многи моле за оздрављење над њеним моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи.

Обичаји

У српском народу постоји много веровања и обичаја на овај празник, а најважнији је да се избегавају сви тежи послови, како у кући, тако и на пољу. У прошлости се веровало да на Свету Петку Трнову не ваља месити, прати веш, бавити се ручним радом, износити пепео из куће... У супротном, верује се, стиже казна у виду трњења руку.

Постоји и стари обичај да младе девојке на овај дан беру цвеће и њиме украсе дом како би призвали мир и благостање, док се девојчицама облаче посебне хаљине не би ли их увек пратила радост.

БОНУС ВИДЕО: