У прогонима хришћана често су је мучили и затварали, али према светим списима Света Петка није задобила ране. Према предању убијена је по наређењу кнеза Тарасија, око 140. године. Њене мошти пренете су у Трново где је сахрањена у цркви која носи њено име.

Фото: Википедија

 

 

Касније су њене мошти пренете у Цариград, а верује се да Трнова Петка заштитница жена и да је ово женски празник. За празник Свете Петке Трнове поштују се разни обичаји и веровања, а према веровању треба изговорити и молитву која је упућена светитељки:

"Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божја као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших."

Ово је кратка молитва, али постоји за њу и наставак, као и друге молитве које се упућују Свети Петки Трновој. Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, јер постоји више светитељки са овим именом.