Лепа Рускиња упутила је јавни позив Иман Хелиф за бокс меч у било ком термину. Азалија Амињева сматра да Алжирка није смела да се такмичи на Олимпијским играма у Паризу, јер је на Светском првенству прошле године у Индији пала на тесту пола.

- После позива који сам упутила, добила сам много речи подршке, али било је и претњи. Од странаца. Али ја се тога не плашим, руски боксери не одустају само тако - рекла је Амињева за агенцију ТАСС.

Према Рускињи, боксерке Иман Хелиф и Лин Јутинг требало је да се такмиче у својој посебној категорији, одвојено од обичних девојака. Азалија Амињева изазвала је Алжирку на борбу, подсећајући да ју је оборила на патос 2023. године, на СП у Индији.

На Олимпијским играма у Паризу 2024. у финалу женског боксерског турнира за златну медаљу бориће се Иман Хелиф и Лин Јутинг, обе такмичарке које имају XY, а не XX хромозоме и које су прошле године биле дисквалификоване са СП у боксу.

У интервјуу за РТ Азалија Амињева открила је разлог због чега је упутила Имани Хелиф захтев за борбу у рингу.

- Спортисти попут Иман не би требало да се боре равноправно са другим девојкама. Крајње је време да светски спорт узме пример из ИБА (Светска боксерска федерација оп.а.) по том питању, али јој је тамо забрањено учешће у женским такмичењима. Изненадила сам се када сам је видела на Олимпијским играма. Било ми је жао боксерке из Италије Анђеле Карини и зато сам одлучила да снимим видео и изазовем Алжирку. Нека бира правила, да ли аматерска или професионална. Још чекам њен одговор - рекла је Амињева.

Говорила је Рускиња да Међународни олимпијски комитет свесно ради неке ствари које су противне постулатима спорта.

- МОК игра по својим правилима. Нису послушали ИБА у вези са пријемом Хелиф и због тога су упали у веома велики скандал. Међународни олимпијски комитет је у почетку стао на страну Иман Хелиф и Лин Јутинг, називајући њихово присуство на женском турниру нормалним.

Руска боксерка која је шампионка Игара БРИКС истакла је да се нада да ће имати прилику да се бори на Олимпијским играма у Лос Анђелесу за четири године.

- Надам се да ћу бити учесник следећих ОИ, која ће бити одржане у Лос Анђелесу 2028. године. Али само под условом да Русији буде дозвољен улазак са својом химном и заставом! Ово је принципијелан став како нашег савеза у целини, тако и самих спортиста. То је наш понос, ми се боримо за државу, па се опција путовања у неутралном статусу не разматра - објаснила је Азалија Амињева.

Азалија Амињева ће 8. августа дебитовати у професионалном рингу, када ће радити меч против Рехоме Абдулах.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: